Имам пресудио: Иво Андрић "четнички идеолог"

Старешина сарајевске џамије "Краљ Фахд", Незим Халиловић позвао на укидање Републике Српске, а нобеловца Иву Андрића назвао четничким идеологом. Сарајевски Срби узнемирени. Младен Иванић осудио Халиловићев иступ.

Имам џамије "Краљ Фахд" у Сарајеву Незим Халиловић Мудерис прогласио нобеловца Ива Андрића за "четничког" идеолога". У проповеди коју је одржао прошлог петка у џамији оптужио Србе да су агресори на Босну и Херцеговину и поновио тезу да је Република Српска "геноцидна творевина" коју треба укинути.

"На вишеградској ћуприји, вакуфу Мехмед-паше Соколовића, злочинци су Бошњаке живе набијали на колац, а потом их пекли на ражњу ", рекао је Халиловић усред проповеди, асоцирајући на роман "На Дрини ћуприја", док је Андрића назвао "великим четничким идеологом". 

"Оно што сада треба да уради међународна заједница јесте да укине њен назив а потом и саму Републику Српску", рекао је  Незим Халиловић.

Званичници Републике Српске оштро осуђују Халиловићеве ставове иако су им одавно познати, а кажу да су на сваки атак на Републику Српску увек спремни да изнесу контрааргументе.

"Свако оспоравање Републике Српске за нас је ударац на највише вредности које ми овде сматрамо својим вредностима и позивање на укидање је позивање не само на елиминацију нечега него позивање на освету, и много чега другог што нам је познато из њиховог деловања и понашања", каже премијер РС Милорад Додик.

"Oвакве изјаве не само да шире мржњу у оквиру Бих него нас учвршћују, нас из Републике Српске да по сваку цену морамо чувати своје институције у РС, јер су оне једини гарант наше безбедности и дугорочног живота", истиче председник Партије демократског прогреса Младен Иванић.

Сарајевски Срби узнемирени су због садржаја молитве Незима Халиловића, својевремено ратног команданта Армије БиХ. Такве поруке из џамије, која окупља вехабије, не доприносе помирењу.

"Поруке су свим Србима који су остали у Сарајеву да га напусте а они који су имали намеру да се врате да се никада у њега не врате у њега", каже Јово Јањић из Демократске иницијативе сарајевских Срба.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво