ДПА бојкотује македонско Собрање

Друга по снази албанска странка у Македонији, Демократска партија Албанаца најавила је бојкот парламента те државе, док та институција не почне да се бави решавањем проблема који се тичу тамошњих Албанаца.

"Нећемо учествовати у раду парламента све док на дневниред не дођу проблеми који се тичу Албанаца", рекао је заменик председника ДПА Имер Селмани.

Кључни затхеви ДПА, која је до избора одржаних 1. јуна била део владе предвођење македонском ВМРО-ДПМНЕ, односе се на доношење закона о употреби албанског језика, социјално збрињавање припадника бивше Ослободилачке националне армије, додатна законска решења о кориштењу албанске заставе, те, на концу, признавања независности Косова.

Потез ДПА представља, суштински, притисак на нову владу Николе Груевског, који је, после недавних избора, одлучио да промени коалиционог партнера, те у кабинет уврсти најснажнију албанску партију у тој држави, Демократску унију за интерграције, БДИ, некадашњег команданта герилаца Алија Ахметија.

Истовремено, Груевски је, у жељи да Македонија што пре реши читав низ проблема везаних за кључне реформе и име државе, око чега се спори са суседном Грчком, најавио да ће сва остала питања морати да сачекају док се та земља не укључи у НАТО.

Лидер ДПА Мендух Тачи, међутим, оценио је да после договора ВМРО-ДПМНЕ и БДИ око главних циљева владе нема никакве потребе да његова партије учествује у раду Собрања.

На јунским изборима, које је пратио талас озбиљног насиља, за које је махом оптуживана ДПА, Ахметијева странка освојила је 18 од 120 места у македонском парламенту, односно седам више од ривалског табора.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара