Македонија осудила групу Албанаца на 192 године затвора

Македонско правосуђе осудило је 17 Албанаца на укупно 192 године робије, због учешћа у обрачуну са специјалним снагама владе у Скопљу прошлог новембра, у којем је убијено шест припадника албанске оружане групе.

На максималне казне затвора, али у одсуству, осуђени су Љирим Јакупи "командант Наци", Фатос Алија, те албански држављани Амир Сопа "Командант Дреница" и Метин Ислами "Командант Талибани", који су у пресуди означени као "вође терористичке групе".

У акцији је убијен Рамадан Шити, који је уз Јакупија, био означен као лидер групе, од које су се, касније, оградиле све албанске организације, укључујући и Албанску националну армију, коју је администрација УН на Косову 2003. године прогласила за терористичку.

Сукоб македонских снага безбедности и албанских одметника избио је почетком новембра прошле године у тетовском селу Бродец, након што је полиција покренула акцију "Планинска олуја" усмерену против групе наоружаних Албанаца,чији су вођи, претходно побегли из затвора Исток, на Косову.

Македонско правосуђе оптужило је групу за "тероризам, напад на полицију, непријатељске активности и илегално поседовање оружја и експлозивних средстава".

После акције, македонска полиција запленила је наоружање довољно да се опреми батаљон, односно око 650 војника, укључујући противавионске пројектиле СА-7, противтенковске ракете, минобацаче, ручне бацаче, снајперске пушке, митраљезе, аутоматске пушке, експлозив, ручне гранате, те на хиљаде комада муниције.

На 12 година затвора осуђен је Хебиб Ахмети из села Бродец, док ће осталих 12 припадника те оружане групе у затвору провести 10 година.

Браниоци оптужених су рекли да ће уложити жалбу на пресуду, оценивши да је у питању "политичка режија".

"Код нас и даље постоје политички монтирани процеси," рекао је бранилац Таип Елези.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи