Ђорђе Иванов нови председник Македоније

Кандидат ВМРО-ДПМНЕ Ђорђе Иванов победио је у недељу на изборима за председника Македоније са освојених 437.445 гласова, саопштила је Државна изборна комисија на основу 96,71 одсто пребројаних гласова.

Како је саопштено, његов противкандидат из опозиционог Социјалдемократског савеза Македоније Љубомир Фрчковски добио је 252.195 гласова.

Комисија је навела да је, на основу обрађеног материјала, одзив био 42,86 одсто од укупног броја уписаних бирача и да ће и након што буду пребројани сви гласови сигурно бити изнад 40 одсто, колико износи цензус неопходан за избор председника.

Лидер партије и премијер Никола Груевски је на конференцији за новинаре изјавио да је сада највећа одговорност на његовој партији.

"И поред много несугласица са Бранком Црвенковским, захваљујем му се на сарадњи", изјавио је Груевски.

Иванов је захвалио грађанима Македоније што су му дали више од 400.000 гласова.

"Надамо се да ће све институције бити усмерене ка за евроатлантским интеграцијама и да ћемо превазићи све изазове зато што смо показали да, када смо јединствени изнутра, више нас поштују напољу. Ову енергију морамо искористити да омогућимо Македонији да постане чланица НАТО, а да у њој живе срећни људи. Живела европска Македонија", изјавио је Иванов.

ВМРО-ДПМНЕ је саопштила да је на изборе изашло више од 40 одсто бирача, што је цензус неопходан за избор председника државе. Та партија је саопштила да је у два изборна круга освојила 55 градоначелничка места и место првог човека Скопља, а да је СДСМ победила у девет општина.

У Македонији има укупно 84 општина, а посебна јединица локалне самоуправе је град Скопље.

На тргу у Скопљу почела је прослава победе ВМРО-ДПМНЕ.

Вршилац дужности председника Социјалдемократског савеза Зоран Заев изјавио је да су избори протекли мирно, али не и фер и демократски и да је ВМРО-ДПМНЕ вршила притисак на администрацију како да гласа. Заев је честитао победу ВМРО-ДПМНЕ и казао да је његова партија освојила 260.000 гласова, што је више него на парламентарним изборима.

Кандидат опозиције Љубомир Фрчковски захвалио је грађанима који су га подржали. "Честитам владином кандидату на победи и нека нам је Бог у помоћи", изјавио је Фрчковски.

Победом на локалним и преседничким изборима ВМРО ДПМНЕ је добила апсолутну власт у Македонији.

Њен коалициони партнер у влади, Демократска унија за интеграцију освојила је највише општина међу албанским партијама, али је изгубила у градовима са већинским албанским становништвом - Гостивару и Тетову.

На изборима за градоначелника Скопља, кандидат ВМРО ДПМНЕ Коце Трајановски освојио је двоструко више гласова од кандидата опозиције Тита Петковског, саопштила је комисија.

ВМРО ДПМНЕ саопштила је да има предност у већем броју општина, а позициони Социјалдемнократски савез још није изнео прецизне информације о резултатима.

Албанске политичке партије победиле су у већем броју општина.

Демократска унија за интеграцију (ДУИ) Алија Ахметија изгубила је у већим градовима са већински албанским становништвом, али ће имати највећи број градоначелника у мањим општинама.

У Тетову је победио кандидат опозиционе Демократске партије Албанаца (ДПА), у Гостивару независни кандидат Руфи Османи, у Арачинову код Скопља градоначелник ће бити из Нове демократије Имера Селманија, а још није извесно да ли ће представник партије ДУИ бити градоначелник Струге.

У другом кругу локалних избора гласало се у 43 општине и у граду Скопљу, а први круг је одржан у осам општина где због неправилности и временских неприлика гласање није спроведено на изборима пре две недеље.

Албанци бојкотовали председничке изборе

Албанци су данас гласали за локалне изборе, али је већина бојкотовала изборе за преседника.

Посматрачи МОСТ-а регистровали су неколико неправилности на бирачким местима у Тетову и Струги, као што су породично гласање, гласање у туђе име и без личне документације.

Медији преносе да је одзив бирача Албанаца био нижи него у првом кругу избора.

Избори су прошли у мирној и демократској атмосфери, оцењују странке.

Шеф изборног штаба странке Гзим Острени није хтео да коментарише информацију да је излазност албанских гласача данас била знатно мања него у првом кругу пре две недеље.

Међународни посматрачи Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) који су пратили и други круг гласања сутра ће објавити прелиминарни извештај о току гласања.

Мисија ОЕБС-а у Скопљу за ове изборе ангажовала је 172 посматрача из 30 земаља.

Државна изборна комисија саопштиће коначне резултате у року од 24 сата од затварања биралишта.

Кандидат за председника ВМРО-ДПМНЕ Ђорђе Иванов изразио је очекивање "да након завршетка данашњег дана почне решавање проблема око имена са Грчком као услов за евроатлантску интеграцију и да се стави тачка на транзициону политику и транзиционе политичаре".

Љубомир Фрчковски, кандидат Социјалдемократског савеза Македоније рекао је након гласања да су избори били фер, а да је мања мрља бачена договором ВМРО-ДПМНЕ и Демократске уније за интеграцију (ДУИ) о међусобној подршци што су Албанци схватили као позив на бојкот избора.

Коалиција ВМРО-ДПМНЕ и ДУИ имала је договор да партија Алија Ахметија подржи Иванова за председника, а да ВМРО-ДПМНЕ заузврат гласа за градоначелнике те албанске странке. Минималан одзив бирача у албанским општинама на председничким изборима показао је да Албанци нису послушали позив лидера ДУИ.

Македонци апатични

Последња истраживања јавног мнења показују да је Иванов апсолутни фаворит, јер је добио подршку четвртине испитаника, односно десетак одсто више од Фрчкоског. Безмало половина испитаника изјавила је да се неће појавити на бирачким местима, док ће још око 15 одсто одлуку донети у последњи час.

Председник Македоније Бранко Црвенковски још је пре неколико месеци одустао од учешћа на изборима, због суштинског неслагања са политиком коју води премијер Никола Груевски, али и чињенице да се његова странка, Социјал-демократски савез, последњих година практично распао.

Незаинтересованост бирача производ је и чињенице да се Македонија налази у озбиљној економској кризи, па је трговина од почетка године забележила пад од око 33 одсто, при чему је извоз, практично преполовљен.

Иако су тензије између Македонаца и Албанаца, упркос повременим трзавицама, прилично смањене последњих година, уназад пар месеци ту државу захватио је нов феномен међумакедонских сукоба, чији извор локални аналитичари налазе у неспособности владе да се ухвати у коштац са горућим проблемима.

Током недавног протеста због најаве да ће на главном градском тргу, Плоштату, бити изграђена нова црква, маса верника налапа је студенте архитектонског факултета назвавши их издајицама. Том приликом пребијено је неколико демонстраната, док је полиција прилично равнодушно посматрала нереде.

За изборе, пак, македонска полиција ангажовала је безмало 10.000 полицајаца, пре свега јер миран ток избора представља један од кључних предуслова за наставак македонског приближавања Европској унији.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво