Хрватски бискупи посетили Јасеновац

Високи хрватски верски великодостојници посетили спомен парк Јасеновац. Надбискуп Марин Сракић рекао да је Јасеновац парадигма злочина у којој су страдали људи друге вере, нације и идеологије.

Хрватски бискупи посетили су Спомен подручје Јасеновац које су описали као место "бола, туге и злочина" на које су дошли да би одали "поштовање и свој пијетет".

Председник Хрватске бискупске конференције Марин Сракић осудио је злочине који су ту почињени и истакао да је Јасеновац "љага за хрватски народ", и да је могуће да је међу крвницима било и појединаца који су били припадници Католичке цркве, али да се никако не може говорити о Цркви или црквеној политици.

"Нека је један невин човек страдао овде само зато што је био друге вере, нације или што је заступао другу идеологију, то је превише, поготово кад је реч о месту као што је Јасеновац, за које можемо рећи да је парадигма злочина", рекао је надбискуп Сракић.

Говорећи о честим критикама да Католичке цркве нема у Јасеновцу, Сракић је рекао да је свима стало да истина о Јасеновцу изађе на видело, али не она која ће се прилагођавати њима већ коју ће они поштовати.

Навео је да се кривица за Јасеновац не може свалити на цели народ, "поготово што се Црква у то време излагала прогонима.

Председник Савеза антифашистичких бораца Хрватске Иван Фумић рекао је прошле године на комеморацији жртвама Јасеновца да су многи свештеници унутар усташког поретка учествовали у усташким организацијама, вршили покатоличавање, те да су неки и сами били убице у овом логору.

"То је вероватно и разлог што врх Католичке цркве у великом луку заобилази Јасеновац, али не и Блајбург", закључио је тада Фумић.

Осим Сракића, Јасеновац су посетили бискупи пожешки Антун Шкворчевић и сремски Ђуро Гашпаровић, као и ђаковачки помоћни бискуп Ђуро Хранић.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво