Месић оптужио Словенију

Хрватски председник Стјепан Месић изјавио да је Словенија приликом уласка у Европску унију преварила Брисел тврдњом да су гранична питања са суседима решена, а садашњом блокадом зауставља европски пројекат миленијума.

Словенија је приликом уласка у Европску унију преварила Брисел тврдњом да су гранична питања са суседима решена, а садашњом блокадом Хрватске зауставља европски пројекат миленијума, изјавио је хрватски председник Стјепан Месић у интервјуу аустријској државној радиостаници ОЕРФ 1, пренели медији у Хрватској.

Месић је у интервјуу изнео понуду споразума о приступу отвореном мору, истичући да је Словенија по међународном праву и досад имала несметан промет пловила кроз хрватске територијалне воде до отвореног мора, а да Словенци желе директан пролаз на отворено море и не мисле да одустану од борбе за тај циљ.

Словенија је у ЕУ примљена јер су јој у Унији веровали кад је тврдила да су решена сва билатерална питања са суседима, изјавио је Месић, који сматра да хрватско-словеначки гранични спор као сукоб чињеница мора бити решен само правним путем пред међународним судом.

Месић је рекао да ствар треба да решавају судови јер, да су политичари могли да повлаче границе и реше проблем, то су већ могли да учине и указао на опасност да се спор између политичара пренесе и на грађане.

Хрватско-словеначки спор пробио је оквире билатералног и претворио се у европски проблем, нагласио је хрватски председник, истичући да "Словенија због билатералног питања не зауставља само Хрватску већ и целу југоисточну Европу на путу ка ЕУ'.

Уз оцену да Брисел не сме да излази у сусрет једној чланици кад она није у праву, Месић је нагласио да Словенија усмерава воду на млин оним чланицама ЕУ које су против даљих проширења.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи