Генерални штрајк у Грчкој

Због генералог штрајка у Грчкој затворене јавне службе, државне школе, отежене све врсте јавног саобраћаја, док у болницама ради само дежурно особље. Два највећа синдикална удружења позвала су запослене на једнодневни штрајк у знак протеста због економских мера које је недавно донела грчка влада.

Јавне службе данас су затворене, а саобраћај је отежан широм Грчке због штрајка хиљада радника против владине одлуке да замрзне плате у јавном сектору и заштити најбогатије.

Више десетина хиљада људи протестовало је на централним улицама Атине због политике владе према економској кризи и превелике јавне потрошње.

Прво је око 10.000 левичарских демонстранта прошетало атинским улицама узвикујући пароле: "Без компромиса! Капитализам мора да плати за кризу".

После тога у одвојеним демонстрацијама испред зграде парламента, у организацији два највећа синдиката ГСЕЕ и АДЕДY, окупило се још 10.000 демонстраната.

Око 8.000 људи протестовало је и у Солуну, другом по величини граду у земљи.

Због генералног штрајка, на који су позвала два највећа грчка синдиката, затворене  и државне школе, док у болницама ради само дежурно особље.

Контролори летења обуставили су рад на три сата, од 12.00 до 15.00, због чега у том периоду није функционисао авионски саобраћај на грчким аеродромима.

Највећи државни авиопревозник, Олимпик ервејс саопштио је да се због штрајка отказује 140 летова.

Отказани су и многи фериботи и возови, док се у Атини јавни саобраћај одвија отежано.

И новинари су се придружили штрајку, тако да се данас не емитују емисије вести, а нису изашла ни новинска издања.

Грчка влада је овог месеца објавила замрзавање плата у цивилном сектору, као и једнократно ослобађање од пореза за оне који имају висока примања.

Тај потез је наљутио синдикате, који сматрају да они који много зарађују треба да преузму терет на себе. Они се, такође, противе владиној одлуци да дозволи пословање без строгог поштовања радних правила.

Грчки синдикати протестују и против недавне владине пензионе реформе и реформе у области рада, којом је подигнута старосна граница за одлазак у пензију, укинуте бенефиције запослених, подигнута стопа опорезивања и степен приватизације.

У Грчкој је стопа незапослености прешла седам одсто и готово 20 одсто Грка живи испод границе сиромаштва, јер месечно зарађује мање од 600 евра.

Очекује се да ће дефицит у Грчкој ове године износити 3,7 одсто укупног бруто производа. Европска комисија је због тога наложила влади у Атини да под хитно мора да смањи дефицит испод три одсто до краја 2010. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво