У БиХ обустављен рад “Транспаренси интернешнела”

Међународна невладина организација "Транспаренси интернешнел", после договора са представницима међународнее полиције, суспендовала је активности у Босни и Херцеговини.

"Транспаренси интернешнел", после консултација са представницима међународне полиције у БиХ, ЕУПМ, одлучила је да повуче своје особље и привремено суспенудује активности у тој држави.

Као разлог за овакву одлуку, "Транспаренси интернешнелу" навео је "неоправдане и штетне нападе", који су недавно ескалирали изјавом премијера Републике Српске Милорада Додика, да је њихово особље умешано у рекетирање и организовани криминал.

"Ово је први пут у историји "Транспаренси интернешнела" да је један од огранака био застрашен толико да обустави операције. Веома смо забринути и солидаришемо се са својим колегама у БиХ", изјавио је, директор "Транспаренси интернешнела" Кобус де Шварт.

Даље се наводи, да јавне оптужбе против, једине независне агенције за борбу против корупције и водеће невладине организације у борби против корупције, пружа тачан поглед на БиХ данас и да још није могуће да оваква врста агенције ради у БиХ.

Неспоразум око "Транспаренси интернешнела", чије седиште за БиХ је у Бањалуци, почели су након што су из организације указивали на нерегуларност и присуство криминала и корупције у раду кабинета Милорада Додика.

У медијима су се појавили натписи и изјаве наводних сведока, да су појединци из "Транспаренси интернешнела" узимали новац од појединих лица и бизнисмена, уз обећање да ће им скинути међународне санкције.

Премијер РС је обећао да ће све учинити како би заштитио оне који су проговорили о криминалним радњама појединаца из "Транспаренси интернешнела" , а ЕУПМ се обавезала да ће у одсуству значајне заштите локалне полиције пратити развој ситуације у БиХ.

Подршку ТИ у њиховој борби против криминала и корпуције, дао је и заменик високог представника у БиХ Рафи Грегоријан, који је тужилаштву БиХ уручио "план сатанизације", "Транспаренси интернешнела" до кога је дошао, како каже, много пре него је то почело да се спроводи у медијима.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи