Тринаест година од злочина у Сребреници

У Поточарима код Сребренице обележена је 13-то годишњица страдања Муслимана у том граду. Сахрањени су посмртни остаци још 308 идентификованих жртава.

Меморијални центар у Поточарима посетили су представници власти у БиХ, дипломатског кора, међународне заједнице, представници верских заједница, невладиних организација и породице жртава.

Програм обележавања годишњице почео око поднева.

Председавајући Председништва БиХ Харис Силајџић рекао је да сви они који су у Сребреници, али и сви који раде на питању Сребренице, "доприносе развијању културе памћења, јер памћење и подучавање предупређује понављање, што је од изузетне важности за генерације које долазе".

Силајџић је истакао да су очи света упрте у Сребреницу и БиХ, јер се у "Сребреници огледа не само прошлост него и будућност целог света".

"Због тога је важно да потврдимо наше опредељење, не само речима него и делима, да је правда ипак достижна, да се политиком геноцида не могу остваривати политички циљеви, и да на примеру Сребренице можемо градити победу мира и суживота", рекао је Силајџић.

Силајџић је са комеморативног скупа поручио, да је потребно да се спроведе пресуда Међународног суда правде поводом тужбе БиХ против бивше СРЈ, и пронађу и изруче оптужени за сребренички масакр.

На гробљу Меморијалног центра у Поточарима код Сребренице данас је сахрањено 308 тела идентификованих муслимана страдалих у јулу 1995. године у Сребреници и околини.

Муслимански верски обред, пред око 20.000 Бошњака, који су у 235 аутобуса и 2.000 путничких аутомобила дошли из Федерације БиХ, служио је врховни поглавар Исламске заједнице БиХ Мустафа Церић. 

У Меморијалном центру до сада сахрањено 3.214 особа

Пре тачно тринаест година, Војска Републике Српске ушла је у Сребреницу, након чега је из тог града, за два дана, депортовано близу 30.000 жена и деце.

Део муслиманског становништва се 11. јула склонио у базу УНПРОФОР-а, а већи део, углавном мушкараца, кренуо је у повлачење према Тузли.

После заузимања Сребренице, у неколико дана јула, почињени су масовни злочини.

Каснијом истрагом је утврђено да је убијено између седам и осам хиљада сребреничких муслимана.

Операцију, која је почела 6. јула, предводио је бивши командант српских снага генерал Ратко Младић, један од најтраженијих хашких бегунаца.

Хашки суд до сада је за злочин геноцида осудио генерала Војске Републике Српске Радисава Крстића.

Обраћајући се присутнима на овом комеморативном скупу, амерички амбасадор у БиХ Чарлс Инглиш је рекао да нико нема право, кад је реч о овом злочину, да избегава сопствену одговорност да се бави његовим последицама, нити да пориче да се злочин десио.

"Овај страшни злочин прогони подједнако Босанце и Херцеговце и међународну заједницу и овај злочин тражи правду и у томе се не сме стати", рекао је Инглиш.

Он је позвао лидере у БиХ да геноцид у Сребреници не користе за своје уске интересе, да не манипулишу успоменама на оне који су укопани у гробљу у Поточарима, као и да не манипулишу преживелима.

Високи међународни представник у БиХ Мирослав Лајчак је рекао да је потребно обезбедити да БиХ у целини, сигурно и неповратно изађе из таме у коју је гурнута пре 15 година.

"Земља је већ значајно напредовала на том путу и сада је на самом прагу потпуне реинтеграције у Европу након потписивања Споразума о стабилизацији и придруживању", рекао је Лајчак.

Обележавању 13. годишњицу страдања Бошњака Сребренице присуствовали су представници власти БиХ оба ентитета, многи амбасадори, представници међународних организација у БиХ, као и представници разних невладиних организација.

Комеморативни скуп у Поточарима, који је обезбеђивало 1.130 полицајаца Републике Српске, протекао је мирно.

На скупу је примећено и неколико група карактеристично обучених младића са исламским заставама, који су узвикивали "Алаху екбер" (Алах је велики).

Тадић: Нова власт у Србији привржена сарадњи са Хагом

Председник Србије Борис Тадић изјавио је данас, поводом 13 годишњице злочина у Сребреници, да је нова власт у Србији потпуно привржена завршетку сарадње са Хашким трибуналом и хапшењу оптуженог за ратне злочине Ратка Младића.

"За Србију је изузетно важно да се питање ратних злочина и злочинаца оконча и она је до сада поштујући властите законе и међународно право изручила 43 оптужена Трибуналу", навео је Тадић у изјави коју је пренела Прес служба председника Србије.

"На дан када се сећамо сребреничких жртава, 11. јула, одајемо пошту и свим другима невино страдалима. Поштујући туђе жртве и разумевајући туђу несрећу, налазимо снагу за помирење без кога нема будућности и добросуседства на Балкану", казао је председник Србије.

Како је навео, "сребреничке жртве су трајна опомена која нас обавезује да се сви оптужени за ратне злочине нађу у Хагу".

"Невино страдали обавезују и Трибунал за ратне злочине да све кривце адекватно казни и да правда заиста буде задовољена. Да би све жртве у нашем региону коначно нашле спокој, сви злочинци, без обзира на нацију и веру, без обзира да ли се зову Младић, Орић, Харадинај илиГотовина, морају добити заслужену казну", нагласио је Тадић.

"Кажњавањем злочинаца, међусобним уважавањем и помирењем, остварујемо услове за интеграциу нашег заједничког простора у Европску унију и остварење бољих животних перспектива за све нације, за све грађане нашег региона", закључио је Тадић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи