Подељена БиХ не може бити чланица ЕУ

Никаква подељена Босна и Херцеговина не може бити чланица Европске уније, изјавио високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Хавијер Солана. Институције БиХ морају функционисати.

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Хавијер Солана рекао је да се "морају уложити сви напори за интеграцију БИХ у ЕУ".

"Никаква подељена БиХ не може бити чланица Уније. Стога сви морају радити на томе да прораде институције БиХ", изјавио је Солана за ТВ Федерације БиХ, изразивши наду да ће БиХ применити Споразум са ЕУ о стабилизацији и асоцијацији.

"И даље ћемо Босни и Херцеговини нудити европску перспективу, али и БиХ мора спровести потребне реформе. Иако је у протеклој години било корака у правом смеру, било је и националистичке реторике која неће довести до бољег разумевања међу народима и ентитетима у БиХ", изјавио је Солана.

Солана је указао да би сви лидери у БиХ требало да уложе напор да би се стање побољшало, нагласивши да и САД и ЕУ сматрају да БиХ треба да постане чланица ЕУ, "а да би се то постигло, одговорни политичари морају радити у том смеру".

Високи представник ЕУ је закључио рекавши да лидери БИХ морају да сарађују у реформама и што пре реше два важна питања: статус Брчког што треба утврдити у Парламенту БиХ, и питање државне имовине.

Коментаришући све учесталије нападе на новинаре у БиХ, Солана је указао да сви морају разумети да је слобода медија основна и да се мора поштовати улога новинара.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се