Мање плате за већи буџет

Синдикати државних служби у Хрватској пристали на смањење плата за шест одсто чиме је држава уштедела 40,3 милиона евра. Синдикати јавних служби не пристају на смањење. Плате се враћају на старо са растом бруто друштвеног производа, најављују у Влади Хрватске.

После вишенедељних преговора, синдикати државних хрватских служби, потписивањем уговора с Владом, пристали су на смањење плата за шест одсто.

Синдикати јавних служби нису пристали на смањење, а у случају једностраног раскидања колективног уговора најављују штрајк.

Смањење плата за шест одсто заправо је враћање плата на ниво из прошле године пре него што је основица повећана за шест одсто.

Синдикати државних служби, који окупљају 60.000 државних службеника и припадника царине, полиције и судства, пристајање на враћање основице за плате образлажу очувањем колективног уговора и материјалних права као што су регреси и исплата средстава поводом Божића.

Синдикатима државних служби обећано је да током ове године неће бити додатних смањивања основице, а да ће се плате вратити на старо, односно повећати кад у два квартала заредом бруто друштвени производ порасте за два одсто.

Представници синдиката јавних служби, који представљају 180.000 запослених у просвети, култури и здравству најавили су наставак борбе за постојеће плате.

Ако влада откаже споразум о платама и колективни уговор, они су спремни да организују штрајк, о чему ће започети консултације међу чланством.

Влада Хрватске планирала је да смањењем плата за 240.000 запослених у државним и јавним службама постигне уштеду на буџету од 1,4 милијарде куна (188 милиона евра), а пристајањем синдиката државних служби на смањење плата постигнута је уштеда од 300 милиона куна (40,3 милиона евра).

Према речима вицепремијерке Јадранке Косор, Влада се није изјаснила да ли ће ићи у једнострано отказивање колективног уговора, али се у среду предлог ребаланса буџета мора ставити у саборску процедуру како би био усвојен до 3. априла, кад се Сабор распушта на пролећну паузу.

До сада су смањене плате државних званичника и судија за десет одсто, док су у министарствима постигнуте уштеде за преко две милијарде куна (око 300 милиона евра).

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво