Иванов и Фрчкоски у другом кругу

Кандидати ривалских македонских странака Ђорђи Иванов из ВМРО-ДПМНЕ и социјалдемократа Љубомир Фрчкоски одмериће снаге у другом кругу председничких избора 5. априла. Иванов у првом кругу освојио 120.000 гласова више од главног противкандидата. Избори протекли без инцидената.

Према званичним резултатима које је саопштила Државна изборна комисија (ДИК), од обрађених 95 одсто бирачких места, кандидат ВМРО-ДПМНЕ Ђорђи Иванов добио је око 34 одсто гласова на јучерашњим изборима за председника Македоније. Социјалдемократа Љубомир Фрчкоски добио је повeрење 19,8 гласача.

Следи независни кандидат Љубе Бошкоски са 14,4 посто, Имер Селмани из Нове Демократије са 14,5 одсто гласова, Агрон Буџаку из ДУИ са 7,27, Нано Ружин из ЛДП са 3,92 и Мируше Хоџа из ДПА са 3 одсто освојених гласова.

Према подацима ДИК-а одзив на председничким и локалним изборима, на којима је право гласа имало близу 1,8 милиона грађана, био је нешто више од 56 одсто.

Више од резултата, Македонце је обрадовала оцена посматрача Европске уније, који су похвалили миран ток изборног процеса, што је, у прошлости, представљало озбиљан проблем за власти у Скопљу, пре свега због утицаја које је насиље имало на македонске аспирације да се што пре укључе у ЕУ.

"Чини се да је све било у реду. Атмосфера је била мирна и позитивна", рекао је изасланик ЕУ Ерван Фуере, најављујући да ће коначну оцену првог круга македонских председничких избора дати Организација за европску безбедност и сарадњу, чији се извештај очекује касније у понедељак.

Позитивна оцена тока избора

"Македонија је доказала да је способна да организује мирне и поштене изборе и заслужује да постане део европске породице", рекао је премијер Никола Грујевски, док је скопски дневник "Време" јутрос на насловној страни објавио напис "Предивно досадно".

И амбасадор САД у Македонији Филип Рикер, који је посетио више бирачких места, изјавио је да је оно што је видео на терену демократија и да то "сваки македонски грађанин жели и заслужује".

Миран ток избора био је један од гласвим предуслова Запада за наставак македонског пута ка ЕУ и НАТО, пре свега јер су прошлогодишњи парламентарни избори били испуњени нерегуларностима, а у сукобима на и око бирачких места једна особа је убијена, а девет рањено.

Иванов, професор Универзитета у Скопљу који до сада није био политички експониран, освојио је 35,33 одсто гласова, саопштила је изборна комисија након обрађених 83 одсто гласачких листића.

Његов ривал у другом кругу ће бити некадашњи министар спољних и унутрашњих послова Љубомир Фрчкоски, који је освојио нешто више од 20 одсто гласова.

Независни кандидат, некадашњи хашки оптуженик и министар унутрашњих послова током албанске побуне 2001. године Љубе Бошковски добио је поверење 15,11 одсто бирача, односно тек нешто мало више од Имера Селманија из Нове демократије.

Једина жена кандидат на македонским председничким изборима, Мируше Хоџа из Демократске партије Албанаца освојила је око 25.000 гласова, односно 3,1 одсто од укупног броја бирача који су се у недељу појавили на биралиштима.

Тиме је, суштински, стављена тачка на први круг председничких избора у Македонији, на којима се није кандидовао председник Бранко Црвенсковски, пре свега због лошег стања у којем се последњих година налази његов Социјал-демократски савез, СДСМ, али и озбиљних политичких сукоба са премијером Николом Грујевским.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво