Македонски избори: Иванов води

Кандидат владајуће македонске странке ВМРО ДПМНЕ Ђорђе Иванов, који убедљиво води у првом кругу председничких избора одржаних у недељу, оценио је да је Македонија положила испит зрелости и показала одговорност.

На конференцији за штампу у недељу касно увече, он је захвалио свим гласачима који су га подржали, али и онима који су дали глас за његове противнике.

"Ово је велики дан за Македонију, за европску Македонију која је показала да је уједињена", рекао је Иванов.

Он је навео да очекује да ће му у другом кругу избора 5. априла, на основу досадашњих резултата, противкандидат бити Љубомир Фрчковски из Социјалдемократског савеза Македоније.

Иванов је професор Универзитета у Скопљу и до сада није био политички експониран. Лидер ВМРО ДПМНЕ, премијер Никола Груевски оценио је да су избори "победа грађана Републике Македоније јер су они најзаслужнији што је у недељу победила демократија".

Груевски је оценио да су ово били једни од најбоље организованих избора у независној Македонији и обећао да ће он као премијер, влада и друге иснтитуције учинити све да тако буде и за 14 дана, када се одржава други круг преседничких и локалних избора.

Социјалдемократски савез Македоније је на завршној прес конференцији у недељу саопштио да је у првом кругу победио у четири општине, а да у десетак води. СДСМ је такође саопштио да је његов преседнички кандидати Љубомир Фрчковски у првом кругу избора на другом месту.

Према првим незваничним подацима Државне изборне комисије, који су представљени у скупштинском прес-центру, Ђорђе Иванов (ВМРО-ДПМНЕ ) води на председничким изборима. Иза њега су Љубомир Фрчкоски (СДСМ) и независни кандидат Љубе Бошкоски.

За њима следе Имер Селмани из Нове демократије, Агрон Буџаку из ДУИ и Мируше Хоџа из ДПА.

Четврти преседнички избори у Македонији и избори за градоначелнике и саветнике у општинама протекли су мирно и без већих инцидената. Због снега нису била отворена 134 биралишта, на чијим списковима је један одсто од укупног броја гласача.

Право гласа укупно имало је 1.792.082 бирача. Занимљиво је да је то око 80 одсто укупног становништва који имају право гласа.

Први званични резултати очекују се 24 сата по завршетку избора.

Према подацима ДИК-а, одзив гласача до 17 сати је био 48,73 одсто.

Полиција је данас обезбеђивала сва бирачка на којима се претпостављало да би могло да дође до инцидената. Пријављени су мањи инциденти, али полиција није реаговала.

Невладина организација МОСТ пријавила је као неправилности пропаганду, дељење инструкција, притисак на грађане који гласају, али је оценила да није било већих инцидената.

Амбасадор САД у Македонији Филип Рикер посетио је неколико гласачких места у Тетову, где је рекао да се избори одвијају мирно.

"Извештај ћу поднети званичницима из ОЕБС-а. За сада је све добро и реално се спроводи демократија. То сваки грађанин Македоније тражи и заслужује", рекао је Рикер.

Амбасадор Европске уније и специјални представник Европске комисије у Македонији Ерван Фуере, који је посетио неколико гласачких места у западној Македонији, оценио је да се избори спроводе у фер и демократској атмосфери.

Странке о изборном дану

Политичке партије, учесници на изборима оцениле су да су избори прошли мирно. Владајућа партија ВМРО ДПМНЕ је задовољна изборним даном и сматра да су ово једни од најбоље организованих избора у независној Македонији. Та партија очекује да оваква атмосфера буде и у другом кругу избора, за 14 дана.

Слична је оцена и у редовима коалиционог партнера - Демократске Уније за интеграција (ДУИ).

За разлику од њих, опозициони Социјалдемократски савез и Демократска партија Албанаца кажу да су избори били мирни али да нису били фер и да имају примедбе на вршење пропаганде телефоном, или савете на бирачким местима како да грађани гласају за владајуће партије.

Преседник ДПА Мендух Тачи изјавио је да је Македонија "полицијска држава" зато што је велики број наоружаних полицајаца и са панцирима био на гласачким местима насељеним претежно албанским становништвом.

И партија Имера Селманија, Нова демократија, сматра да је било нерегуларности али су оптимисти да ће њихов лидер Селмани ући у други круг избора.

Седам кандидата за председника

Грађани Македоније су бирали између седам кандидата за председника и 84 кандидата за градоначелника, од 365 пријављених кандидата и око 700 кандидата за саветнике у општинама.

Кандидат владајуће македонске странке ВМРО ДПМНЕ на изборима је Ђорђе Иванов, а његов главни опонент Љубомир Фрчковски из Социјалдемократског савеза (СДСМ).

Према истраживањима јавног мњења њих двојица, од седам кандидата, имају највише шанси да уђу у други круг избора. Иванов, према истраживањима има готово двоструко више гласова у односу на Фрчковског.

Неки аналитичари предвиђају да и кандидат Нове Демократије, Албанац Имнер Селмани, има извесне шансе за улазак у други круг.

Кандидати су још Нано Ружин из Либерално демократске партије и Мируше Хоџа из Демократске Партије Албанаца, која је и једина жена кандидат за председника. Досадашњи председник Бранко Црвенковски није се кандидовао.

Изборе је пратио до сада највећи број посматрача, око 7.000 домаћих и 550 страних, од којих њих 297 из ОЕБС-а и ОДИХР.

Државна изборна комисија (ДИК) је, ради праћења избора, акредитовала 30 екипа страних новинара и техничког особља из Словеније, Србије, Француске, Грчке и Бугарске.

Ово су четврти преседнички избори од независности Македоније, уз које се одржавају и локални.

На прошлогодишњим парламентарним изборима догодили су се озбиљни инциденти па је међународна заједница упозоравала да су данашњи избори тест за Македонију, односно да ће показати да ли је спремна да уђе у евро-атланстке интеграције.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи