Читај ми!

Почело обележавање Дана Републике Српске – венци на Тргу палих бораца у Бањалуци

У Републици Српској почело је обележавање Дана Републике и 31. година постојања. На церемонији у Бањалуци, председник РС Милорад Додик доделио је одликовања, а међу одликованима су патријарх Порфирије и председник Русије Владимир Путин. На Тргу палих бораца Народноослободилачког рата положени су венци. Додик је истакао да је РС формирана у миру и да је одлука народа да се обележава Дан Републике важнија од политички мотивисане одлуке било којег суда. На свечаној академији била је присутна и делегација Србије - председник Скупштине, начелник Генералштаба, чланови Владе. У свечаном дефилеу у Источном Сарајеву сутра ће учествовати 2.500 припадника МУП-а, а биће развијена застава Републике Српске дугачка 500 метара.

Република Српска сутра слави Дан Републике. Председник РС Милорад Додик изјавио је данас на пријему у Бањалуци да Српска 31. пут слави своје постојање, истакавши да је то непобитно и да се не може зауставити.

"Република 31. пут слави своје постојање, то је неспорно, без обзира јер неки наши пријатељи то не воле, али се не може зауставити. Показали смо за ову 31. годину да, у неким нашим борбама које нам нису биле на руку, да су нам узели много, али нису узели душу", рекао је Додик на пријему.

Поручио је да су у РС уверени да ће се достићи крајњи циљ слободе.

"Знам да неки не желе РС, њима нећу ништа да говорим, промјенити их нећу. Нема разлога да се стидимо наше историје, нашег постојања. Ја нисам човјек који мрзи, нисам пакостан, али се јави неки инат у мојој души, само да вас некад нервирам", поручио је Додик.

Захвалио је пријатељима из Европе, а посебно држави Србији и председнику Александру Вучићу.

"Природно је да будемо загледани у Србију, као што су Хрвати из БиХ у Хрватску, па и Бошњаци у неке далеке истомишљенике који нису овде стационирани... Почињемо да живимо на миран начин. Нека свако има своју државу, нека се организује како он мисли да треба да живи. РС има своје границе и никада у историји до сада српски народ није био дефинисан као што је то сада. А питање статуса? Видјели смо како то иде, борићемо се. Нека живи Србија и Република Српска, јер без тог двојца живота нема", истакао је Додик.

Додик је раније данас, на церемонији у Банском двору у Бањалуци, доделио одликовања поводом Дана Републике Српске, а међу одликованима су патријарх српски Порфирије и председник Русије Владимир Путин.

Додик је патријарха Порфирија одликовао Орденом Републике Српске на ленти.

Орлић: Jедан од најважнијих дана у историји нашег народа

Рођендан Републике Српске је један од најважнијих дана у историји српског народа, изјавио је председник Скупштине Србије Владимир Орлић у Бањалуци, на свечаној академији поводом Дана Републике Српске.

"Изузетна је част и посебна радост бити данас са вама овде. У ово време када заједнички обележавамо 31. годишњицу једног од најважнијих дана у историји нашег народа. Срећан нам Дан Републике Српске", рекао је Орлић.

Свечаној академији су присуствовали и чланови Владе Србије, као и начелник Генералштаба ВС генерал Милан Мојсиловић. 

Венци на Тргу палих бораца Народноослободилачког рата

На Тргу палих бораца Народноослободилачког рата у Бањалуци положени су венци. Венце су положили Милорад Додик, српски члан и председавајућа Председништва БиХ Жељка Цвијановић, председник Народне скупштине Ненад Стевандић и премијер Радован Вишковић.

Претходно су званичници Српске положили венце и на Споменик палим борцима Војске РС на гробљу Свети Пантелија у Бањалуци.

Додик је истакао да је Република Српска формирана у миру и да је одлука народа да се обележава Дан Републике важнија од политички мотивисане одлуке било којег суда.

"Тада није било ратовања ни пуцањаве у БиХ и то је ствар која многима у БиХ смета", изјавио је Додик у Бањалуци, након полагања венца поводом обележавања 9. јануара, Дана Републике.

Жељка Цвијановић изјавила је да верује у Републику Српску, њену способност да се развија, као и у снагу народа и институција.

"Како доликује, полагањем венаца и исказивањем поштовања према онима који су бранили и одбранили слободу у којој живимо, почињемо облежавање Дана Републике", изјавила је Цвијановићева.

Нагласила је да је 9. јануар дан народне воље који се обележава с пуним правом и у пуном капацитету.

Он је пренео честитке и поздраве председника Србије Александра Вучића, као и честитке и поздраве у име грађана Србије.

У свечаном дефилеу 2.500 учесника 

У Источном Сарајеву одржана је генерална проба свечаног дефилеа поводом Дана Републике. 

У дефилеу ће учествовати 2.500 припадника Министарства унутрашњих послова, а биће развијена застава Републике Српске дугачка 500 метара.

У свечаном дефилеу биће и 37 ешалона.

Девети јануар се слави као Дан Републике Српске јер је тог датума 1992. године настала под првобитним називом Српска Република БиХ. 

Основали су је српски посланици у тадашњој Скупштини БиХ након што су прегласани у кључним питањима о опстанку Југославије, а припадници друга два народа кренули у сецесију мимо воље Срба који су имали статус конститутивног народа.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара