Хрватска: Изгласан закон о сузбијању дискриминације

Посланици Хрватског сабора су усвојили закон о сузбијању дискриминације, иако је врхушка Католичке цркве недељама вршила притисак на парламент и владу да се његово усвајање одложи или да се избаце поједине ставке који говоре о родном идентитету.

Заступници владајуће коалиције били су изложени снажном лобирању да се супротставе закону који, по схватању црквених кругова, носи опасност од озакоњења хомосексуалних бракова и давања права таквим паровима деце на усвајање.

Уз католичку цркву стале су и друге значајне верске заједнице у Хрватској, међу њима и Српска православна црква, тражећи од владе и премијера Иве Санадера да повуку закон из процедуре и поновно отворе широку расправу о њему.

Закон који на снагу ступа 1. јануара 2009. године је, међутим, уз владајућу коалицију подржала и опозиција, па је за њега гласало 117 посланика, од 153 колико их укупно има Сабор.

Прихваћени су амандмани да се након три месеца састави извештај о примени коју ће контролисати омбудсман за равноправност полова и да се, ако треба, отвори расправа о могућим изменама закона.

Црквено вођство и влада, пре свега тим вицепремијерке Јадранка Косор, коју су подржала и бројна невладина удружења, ратовали су саопштењима, па су из црквених кругова стизали приговори да је Хрватска демократска заједница (ХДЗ) издала цркву, која је преко својих свештеника давала снажну предизборну подршку Санадеру и његовим кандидатима, као и оптужба да је Косорова преварила цркву која није била укључена у расправу и чије се мишљење не слуша.

С друге стране, стизала су подсећања да је влада ХДЗ-а пре избора Католичкој цркви за бројне пројекте доделила 107 милиона куна (14,8 милиона евра).

Закон предвиђа да ће бити забрањена и санкционисана свака врста дискриминације по било ком основу, а усвајање деце, на шта гунђају у цркви, ионако се не уређује тим законом, већ законом о породици.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво