Албанија и Хрватска потписале протокол о чланству у НАТО

Две државе су потписивањем протокола отвориле врата за формално чланство које би требало да уследи на самиту НАТО идуће године.

Потписивање тог Протокола, које је обављено на свечаности у Бриселу је формалност, пошто су се лидери Алијансе на априлском самиту у Букурешту договорили о уласку двеју балканских земаља у ту организацију.

"Ово је историјски подухват за ове две земље и читаву атлантску породицу народа. Оба ова савезника долазе из региона који је, не тако давно, био сведок првог оперативног размештања Алијансе, и регион у којем се догодио први велики сукоб на европском тлу од Другог светског рата", изјавио је генерални секретар НАТО-а Јап де Хоп Схефер.

Министар сопљних послова и европских интеграицја Хрватске, Гордан Јандроковић, рекао је да је " то историјски тренутак за Хрватску". Приступање НАТО је "испуњење највеће амбиције албанског народа", а ова церемонија "представља круну наших дуготрајних и одлучних напора", рекао је Љујзим Баша, шеф албанске дипломатије.

 После потписивања протокола, свих 26 држава чланица НАТО-а, Албанија и Хрватска мораће да ратификују споразум о приступању. По ратификацији, споразуми ће бити однети у амерички Стејт департмент, где ће бити чувани.

Процес ратификације обично траје око годину дана, а званичници НАТО-а се надају да ће овог пута то бити убрзано и окончано пре самита, у априлу 2009. године, када ће бити обележена 60. годишњица Алијансе.

Трећи претендент за чланство у НАТО-у, Македонија, није присуствовала церемонији пошто је Грчка блокирала њен улазак због спора о називу те бивше југословенске републике.  Дипломате сматрају да ће Македонија тешко испунити процедуру за улазак у НАТО заједно са Хрватском и Албанијом чак и да се реши проблем са именом.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво