Читај ми!

Општи избори у БиХ и избори за председника Републике Српске

У Босни и Херцеговини грађани данас бирају чланове Председништва и парламента БиХ, председника и два потпредседника Републике Српске, посланике парламената РС и Федерације БиХ, као и нове скупштине кантона у ФБиХ.

Бирачка места на општим изборима у Босни и Херцеговини отворена су од 7 часова, а биће затворена у 19 сати.

Право гласа има 3.368.666 бирача. На гласачким листићима су 72 политичке странке, 17 независних кандидата и 38 коалиција.

До 15.00 часова излазност износи 35 одсто од укупног броја бирача, односно изашло је 1.164.261 бирача, саопштио је ЦИК на конференцији за новинаре. 

У Републици Српској гласало је 466.134 бирача или 39 одсто. У ФБиХ 676.138 или 33 одсто, док је у Брчко дистрикту гласало 21.989 или 30 одсто.

Према речима председника ЦИК-а Суада Арнаутовића, до сада је пријављено 35 приговора на изборни процес, а за кршење изборне тишине евидентирана су 23 приговора.

"Нажалост, имали смо ситуацију да је бирач преминуо на бирачком месту, на Грбавици у Сарајеву. Због смрти бирача два бирачка места су била затворена два часа и за толико времена ће бити продужено гласање", нагласио је Арнаутовић. 

Изборни дан у БиХ протиче мирно, уз одређене неправилности, па су посматрачи Коалиције "Под лупом" до 14:30 уложили 14 примедби, а из Оперативног штаба акције "Општи избори 2022" саопштено је да је примљено 19 пријава које се односе на инцидентне ситуације, од којих је једна за кривично дело и четири за нарушавање јавног реда и мира.  

Специјални извештач РТС-а из Бањалуке Драгана Биберовић каже да је у Новом Граду пет особа лишено слободе због тешке изборне крађе. Наиме, изборни листићи стигли су на бирачко место унапред попуњени.

На бирачком месту Хозићи у Новом Граду данас неће ни бити одржани избори, изјавио је председник Општинске изборне комисије (ОИК) Љубан Кнежевић.

Новина на изборима је да гласачке кабине морају бити окренуте ка члановима бирачких одбора, како би се спречило да бирачи сликају листиће или их изнесу. Друга новина је да листићи не важе без печата или потписа члана бирачког одбора.

Бирају се три члана Председништва БиХ, посланици Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ, председник и два потпредседника Републике Српске, посланици у Народној скупштини РС и Представничком дому Парламента Федерације БиХ, као и нове скупштине кантона.

Чланови Председништва БиХ бирају се у две изборне јединице – у Федерацији БиХ, где се бирају два члана, један из реда бошњачког и један из реда хрватског народа, и Републици Српској, која бира српског члана.

За чланове Председништва БиХ кандидовано је 10 кандидата, по пет из оба ентитета.

За хрватског, односно бошњачког члана кандидовали су се Борјана Кришто (ХДЗБиХ) и Жељко Комшић (ДФ), те Денис Бећировић (СДП), који је добио и подршку 10 опозиционих странака, Бакир Изетбеговић (СДА) и Мирсад Хаџикадић из Коалиције за прогрес.

За српског члана у трци су Жељка Цвијановић, Мирко Шаровић, Војин Мијатовић, Ненад Нешић и Борислав Бијелић.

За председника Републике Српске пријављен је 31 кандидат. Према анкетама, највише шанси за победу имају актуелни српски члан Председништва БиХ и лидер СНСД-а Милорад Додик и Јелена Тривић из Партије демократског прогреса (ПДП).

Централна изборна комисија је саопштила да је на праћењу изборног процеса ангажовано више од 50.000 редовног и ванредног особља изборне администрације.

Избори се одржавају по старим изборним правилима, осим у техничким детаљима које је наметнуо високи представник Кристијан Шмит користећи се бонским овлашћењима.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво