Читај ми!

Снимци српског споменика у Тирани после напада чекићем

Оскрнављен једини очувани споменик борцима Балканских и Првог светског рата у Албанији. Видни ударци чекићем и поломљен крст, јавља репортер РТС-а са лица места. На друштвеним мрежама појавио се снимак на коме се види како вандали чекићем ударају српски споменик.

На друштвеним мрежама појавио се снимак покушаја урушавања споменика српским борцима који се налази на градском гробљу Шар у Тирани. Оштећења споменика после напада вандала су видљива, јавља репортер РТС-а са лица места.

На снимку на коме се види како непознати вандали чекићем ударају по споменику, приказан је и папир с натписом "Леон Мола са мачкама из Мирдите". У опису видеа пише "Рушење меморијала српских војника у Тирани."

На споменику у Тирани видни су трагови вандализма и уринирања по надгробној плочи.

Поломљен је један крак крста на споменику, на коме стоји плоча са именима 77 бораца погинулих од 1912. до 1913. године у Балканским ратовима. Слова на плочи су видно оштећена ударцима чврстим предметом, а у самом мермеру видна су удубљења.

Очевидаца овог вандала није било, а како сазнајемо случај није пријављен полицији, нити се огласила српска амбасада у Тирани.

Споменик погинулим Шумадинцима Таковцима у Тирани, подигли су другови Другог батаљона прекобројног пешадијског пука Моравске бригаде.

Борци специјалне краљеве јединице, њих 80, послато је у Албанију 1912. у војну мисију, а њих 77 је погинуло и сахрањено у порти цркве светог Прокопија, која се до 1939. налазила у самом центру Тиране.

Касније су њихове кости пренете на другу локацију, тада ново градско гробље Бами, где су на Светог Илију 1939. године похрањене заједно са још 322 неидентификована војника страдала у Првом рату на порстору Албаније.

Ширењем града Тиране, посмртни остаци српских бораца са гробља Бами, где се данас налази модерно насеље, на градско гробље Шар у Тирани, пренети су 1964. године.

То је једини очувани споменик нашим војницима из Првог и Балканских ратова који су страдали у Албанији.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво