Читај ми!

Вијести: Суд у Лондону одбио захтев Црне Горе за отварање Светог Стефана

Међународни арбитражни суд у Лондону одбио је захтев државе Црне Горе да се отвори град хотел "Свети Стефан" и Вила "Милочер". То је подгоричким "Вијестима" незванично потврђено у компанији "Адриатик пропертиз" грчког бизнисмена Петроса Статиса.

Закупац хотелског комплекса "Свети Стефан - Милочер" пред Арбитражним судом добио је сва прелиминарна питања и све привремене мере на арбитражи.

Одбијен је и захтев државе Црне Горе да се неотварање хотела има сматрати кршењем уговора, као и да су плаже само хотелске до окончања арбитраже у меритуму.

У октобру почиње главна расправа пред арбитражом у Лондону везано за одштетни захтев од 100 милиона евра.

"Адритик пропертиез" је прошле године, након што су мештани поломили капију на Краљичиној плажи, а Јавно предузеће за управљање морским добром онемогућило постављање нове капије, која је према тврдњи управе те државне компаније свих претходних година била нелегално постваљена, одлучио да град хотел "Свети Стефан" и Вилу Милочер затвори.

Као разлог за то је наведено да не може гостима гарантовати дискрецију и мир.

Пред Арбитражним судом у Лондону, "Адриатик пропертиз" је покренуо поступак којим тражи 100 милиона одшетете због непоштовања уговора, а Влада је узвратила својом тужбом.

Град хотел је већ другу сезону затворен, иако се очекивало да ће овог лета бити постигнут договор са Аман ризортом да "Свети Стефан" буде отворен - то се није догодило.

Влада је 2007. дала у вишедеценијски закуп најелитније домаће летовалиште - град хотел "Свети Стефан", Вилу Милочер и тадашњи хотел "Краљичина плажа".

По тадашњем уговору гарантована годишња закупнина је 1,6 милиона евра, али је уговором предвиђено да се закупнина може ревидирати сваке треће године.

Закупац се обавезао да хотеле мора држати отвореним минимум 11 месеци, али и да у реконструкцију Светог Стефана уложи 50 милиона евра.

Анексом уговора из 2015. за "Свети Стефан" продужен је закуп за 12 година, до 2049. године и смањена кирија са 1,6 милиона на 1,1 милион евра.

Анексом за "Краљичину плажу" закуп је продужен са 30 на 90 година година и омогућена је изградња хотела са депадансима на меесту старог хотела.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво