Нејасно шта ЕУ нуди Хрватској

Очување територијалног интегритета Хрватске један је од председничких задатака, изјавио председник Хрватске Стјепан Месић. Нејасно шта Европска унија нуди Хрватској.

Хрватски председник Стјепан Месић рекао је да је један од његових председничких задатака очување територијалног интегритета Хрватске и да ће он своју функцију извршити.

Током обраћања новинарима на традиционалном сусрету с грађанима суботом на Пантовчаку, Месић је рекао да не зна шта ЕУ заправо нуди Хрватској у погледу понуде решења, јер се "ситуација мења из сата у сат", али да он, како је нагласио, зна која су његова овлашћења.

"Председник Републике одговара за територијални интегритет Хрватске и будите сигурни да ћу ја своју функцију до краја знати одиграти", поручио је Месић.

Месић није директно потврдио нити демантовао написе медија да ће Хрватска пристати на понуду ЕУ о поступку медијације у пограничном спору са Словенијом за који још није јасно шта се конкретно нуди Хрватској, а шта Словенији, пренели су хрватски медији.

Шеф хрватске државе рекао је да ће се хрватски одговор на предлог европског комесара за проширење Олија Рена знати у понедељак и додао да не зна шта би комисија за медијацију требало да реши када је словеначки парламент већ прихватио одлуку према којој се словеначка граница налази на хрватској обали.

Председник Хрватске је рекао да не види разлог због којег би неко из било које међународне институције извршио притисак на Хрватску инсистирајући да се у случају Хрватске не мора применити међународно право.

Месић је закључио да је за Хрватску прихватљиво и треће решење, а то је да се цели спор око границе замрзне до неког другог времена односно да сада остане "status quo", а да Хрватска с нерешеним пограничним питањем настави преговоре о чланству у Европској унији.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи