Надмудривање САД и ЕУ око новог високог представника у Босни

Босна и Херцеговина и даље без новог високог представника међународне заједнице. Вашингтон и Лондон желе британског амбасадора при УН, Емира Џоунс Перија, док Европа сматра да је за ту функцију погоднији аустријски дипломата Валантин Инцко. Рамимоилажења и око улоге новог шефа ОХР.

Аустријски дипломата Валентин Инцко биће, ипак, нови високи представник међународне заједнице у Босни и Херцеговини, уколико САД одрже реч дату почетком недеље, тврди бечки дневник "Пресе".

Лист пише да је Инцко, заједно са својим будућим тимом, већ у Вашингтону, као и да је одобрење САД за његово именовање само формалност.

"Пресе" наглашава, позивајући се на изворе у Европској унији, да су САД прихватиле кандидата који ужива подршку више земаља Уније, након што су претходно подржале Британца Емира Џоунса Перија.

Британац је могао на нову дужност да ступи тек у јуну, а Инцко, који је сада амбасадор Аустрије у Словенији, стоји одмах на располагању.

После Вашингтона Инцко ће, како тврди "Пресе", посетити и Москву, чију подршку већ ужива.

Бечки дневник "Стандард" оцењује да су САД радије желеле једног представника из државе чланице НАТО-а, најрадије Британца.

Различит приступ ЕУ и Вашингтона  

"У суштини се ради о два различита начина размишљања. Док Вашингтон и Лондон траже особу која би чврсто деловала да би спровела уставну реформу, Европљани желе да Босанци сами преузму одговорност, и препусте их демократији", подвукао је лист.

Бонска овлашћења су ствар прошлости, сматра некадашњи високи представник у БиХ Волфганг Петрич.

Интеграција у ЕУ мора бити у првом плану. Данас се више не ради о рату или миру и мора се прећи са кажњавања ка награђивању, нагласио је он.

"Англо-американци немају више стрпљења, а у новој америчкој администрацији се вратио дух Ричарда Холбрука", објаснио је Петрич жељу САД да се добије "јак" међународни представник, који би ослабио премијера РС Милорада Додика.

Петрич је против оштрог наступања високог представника.

"Ако ми сами не делујемо у демократском дугу, нећемо успети да уверимо да је то најбољи пут", истакао је он, додајући да је одлучујуће да се Додику и Харису Силајџићу сигнализира да не може више тако да се настави.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво