Српска банка у Хрватској

Председник Српског националног већа у Хрватској Милорад Пуповац и председник Извршног већа Војводине Бојан Пајтић потписали у Новом Саду уговор о дотацији, вредан 12 милиона динара, што је први корак у формирању српске банке у Хрватској. Банка ће помагати економски развој Срба у Хрватској.

Председник Извршног већа Војводине Бојан Пајтић и председник Српског народног вијећа (СНВ) у Хрватској Милорад Пуповац потписали су у Новом Саду уговор о дотацији, вредан 12 милиона динара, чиме је учињен први корак у формирању српске банке у Хрватској.

Донација покрајинског Извршног већа је само почетна фаза у том послу и намењена је регистровању пословне банке која ће се бавити у првом реду ревитализовањем повратничких средина, рекао је Пајтић.

Председник Извршног већа Војводине је нагласио да ће сарадња бити настављена и кроз Развојну банку Војводине, која ће ускоро бити формирана.

"Највећи проблем српске заједнице у Хрватској је немогућност запошљавања и због тога је СНВ понудило Извршном већу Војводине да уђемо у овај историјски подухват и формирамо банку која ће помагати комплетан економски развој Срба у Хрватској, истакао је Пајтић.

Том финансијском институцијом ће се отворити економска перспектива повратницима и онима који желе да се врате, наводи Пајтић, и подсећа да је покрајина и до сада пружала знатну помоћ избегличкој популацији у Војводини и онима који су се вратили у Хрватску.

Милорад Пуповац је истакао да је кључни проблем Срба у Хрватској питање развоја, "као претпоставке интеграције и опстанка" и додао да би новоформирана банка требало да буде у функцији развоја средина у којима Срби живе.

Пуповац је додао да ће прва српска банка у Хрватској бити мост сарадње између Срба и Хрвата, објаснивши да ће у будућности бити "банка финансијске и привредне сарадње у развојним али и у комерцијалним могућностима између две републике".

Њено седиште биће у Загребу, а планирано је да до краја године буду обављени сви послови неопходни за добијање лиценце од хрватске Народне банке, рекао је председник СНВ и додао да ће у том погледу бити опрезно предузимане све радње, имајући у виду неповољне светске финансијске и економске околности.

Пуповац је оценио да је ова сарадња са Извршним већем Војводине образац за сарадњу и са другим деловима Србије и да представља "пионирски чин у грађењу још једне потенцијалне важне споне између Хрватске и Србије".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво