Инцко поново "у игри"

Аустријски дипломата Валентин Инцко поново кандидат за новог високог међународног представника у БиХ. Пре именовања, одлази на консултације у Москву и Вашингтон.

Европски кандидат за новог високог међународног представника у БиХ, аустријски дипломата Валентин Инцко поново је у игри за наследника Мирослава Лајчака, тврди "Дневни аваз".

Инцко, кога су САД у први мах одбиле, у додатним консултацијама би могао да добије подршку Вашингтона, уз одређене услове, пише сарајевски лист.

Према незваничним информацијама, став Вашингтона ублажен је након што су високи представник Европске уније за спољну политику и безбедност Хавијер Солана и америчка државна секретарка Хилари Клинтон имали директне разговоре у којима је Солана изнео став да је ЕУ изабрала кандидата о којем постоји чврста сагласност у Унији, навео је "Аваз".

Инцко је јуче у Бриселу разговарао са званичницима ЕУ о свом ангажману, додајући да би даљи тврд став САД за Солану је било лош сценарио, па је тражио да Инцко остане главни избор за новог специјалног представника ЕУ и високог представника међународне заједнице у БиХ.

Томе је умногоме допринела чињеница да би нова процедура избора кандидата узела доста времена, али и то што је додатним разговорима постигнута сагласност и ЕУ и САД о томе да још нема говора о затварању Канцеларије високог представника (ОХР).

Но, Солана је морао да прихвати да Вашингтон постави своје услове и њих изнесе директно Инцку. Због тога ће аустријски дипломата ових дана отпутовати у Вашингтон на консултације у Стејт департменту.

Сличан захтев поставила му је и Русија, па ће Инцко пре него што добије пуну подршку за Лајчаковог наследника, морати отпутовати и у Москву, навео је сарајевски лист.

Од новог високог представника, према тврдњама "Аваза", биће затражено да бонска овлашћења не заборави и да буде релевантнији учесник и посредник у уставним променама које би морале да буду окончане пре него што ОХР коначно буде затворен.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи