Месић одликовао Соњу Бисерко

Хрватски председник Стјепан Месић одликовао је Соњу Бисерко за допринос нормализацији односа Хрватске и Србије, образлажући да је председница Хелсиншког одбора за људска права Србије била међу првима који су осудили политику Слободана Милошевића.

Председник Хрватске Стјепан Месић одликовао је Соњу Бисерко, директора Центра "Симон Винзентал" Ефраима Зурофа и бившег шефа канцеларије ОЕБС-а у Загребу Хирхеа Фуентеса Мозониса-Виалонгија високим орденима те државе, јавља хрватска агенција Хина.

"Имам ретку прилику да високим одличјима одликујем троје страних држављана који су, свако на свој начин, допринели томе да напредују процеси демократизације у Хрватској, да Хрватска формира своју регионалну политику на начин који јој је донео признање света и да се кроз то наша земља све више приближава стандарду европских и светских демократија", рекао је Месић.

Месић је уручио Соњи Бисерко Ред кнеза Трпимира с огрлицом и Даницом "за посебан допринос у борби за људска и грађанска права хрватског и осталих мањинских народа у Републици Србији, те изградњу темеља за нормализацију односа између Хрватске и Србије", истичући да је Бисерко била "међу првима који су јавно и јасно осудили ултранационалистичку политику режима Слободана Милошевића".

Захваливши на одликовању, Бисеркова је рекла да је Хелсиншки одбор за људска права Србије пуно урадио у самој Србији, али и у региону, а да је она највише поносна на то што је Одбор био једна од првих организација која се бавила повратком и реинтеграцијом Срба у Хрватској.

Месић је одликовао Ефраима Зурофа Редом кнеза Трпимира с огрлицом и Даницом за "особит допринос борби против ревизионизма и реафирмирању антифашистичких темеља Хрватске и успостављању добрих односа Хрватске и Израела".

"Велика је част и повластица добити ово одликовање. Ко би могао помислити пре 15 година, када смо покренули своје активности у Хрватској, да ће доћи до овога", рекао је Зуроф и захвалио Месићу на његовом доприносу суочавања Хрватске са прошлошћу и борби с неофашизмом и усташком носталгијом.

Фуентес је одликован Редом кнеза Бранимира са огрлицом "за професионалан рад на одржавању и развијању билатералних односа канцеларије ОЕБС-а у Загребу и Хрватској'.

Број коментара 51

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво