Читај ми!

Аналена Бербок: Европска будућност Западног Балкана је немачки приоритет

Европска будућност земаља Западног Балкана је главни немачки прироритет, поручила је у Сарајеву шефица дипломатије Немачке Аналена Бербок.

Министарка спољних послова Немачке Аналена Бербок је, након састанка с министарком спољних послова БиХ Бисером Турковић, нагласила да су демократски и фер избори битни за сваку земљу и да жели да интегритет избора у Босни и Херцеговини буде појачан, преноси Кликс.

"Важно је да се избори одрже у планираном термину у октобру", нагласила је Бербокова која у оквиру дводневне посете Западном Балкану данас и сутра борави у Сарајеву, Приштини и Београду, а затим одлази у Молдавију.

Она је у Сарајеву истакла да није могла очекивати да ће на овај пут поћи у време кад је угрожена егзистенцијална безбедност.

"Европа је суочена с катастрофом рата. Верујем да се многи, кад гледају слике Кијева и Маријупоља, сећају слика из деведесетих, те слике су снажно обележиле и моју генерацију", рекла је Аналена Бербок.

Додала је и да је Немачка први пут увела специјалног изасланика за земље Западног Балкана.

"Веома сам срећна да је баш Мануел Саразин постао специјални изасланик, овде је он ваљда познатији од мене. Његово именовање је само почетак онога што планирамо. Питају се зашто посета Балкану у време рата у Украјини, ја баш кажем – управо сада", нагласила је Бербокова.

Турковић: Са Бербоковом отворено о ситуацији у БиХ 

Министарка спољних послова БиХ Бисера Турковић је након састанка са немачком колегиницом поручила да ескалација у Украјини и последице које је та криза изазвала у Европи само додатно усложњавају ситуацију у БиХ и упутила позив на хитан прекид ватре и насиља.

"Главни град Босне и Херцеговине, али и сви градови и грађани БиХ, најбоље знају шта доносе агресија и рат. Наша срца су на страни оних који се боре за слободу, демократију и европске вредности. Тако је данас, тако ће бити и сутра", рекла је Турковићева.

Нагласила је да је са Аналеном Бербок врло отворено разговарала о ситуацији у БиХ и на Западном Балкану.

"Немачко присуство је конструктивно и неопходно и доприноси стабилности и просперитету. Безбедносна и политичка претња у БиХ, која је изазвана сецесионистичким активностима Народне скупштине РС и закључцима којима се подривају државне институције и Дејтонски мировни споразум, још увек није отклоњена", саопштила је Турковићева.

Поручила је да је неопходно одмах зауставити "све ретроградне процесе у БиХ", онемогућити спровођење закључака Народне скупштине РС, што би онда, како каже, отворило врата покретању реформских процеса, усвајању буџета, испуњавању услова за ЕУ.

Током разговора оне су се дотакле и захтева који је БиХ послала у Брисел, у којем се тражи разматрање и додељивање статуса кандидата у скраћеном поступку и одређивање датума почетка преговора.

"Охрабрени смо недавним изјавама канцелара Олафа Шолца, који је рекао да се приступање земаља Западног Балкана Европској унији озбиљно разматра", закључила је Турковићева.

Министарка је немачкој колегиници уручила захтев којим се тражи убрзани статус кандидата и датум почетка преговора са чланство БиХ у Европској унији, истичући посебан значај и прилику да ЕУ прихватањем овог захтева снажно допринесе миру, стабилизацији и просперитету БиХ, региону и целој Европи, преноси Кликс.

Иначе, службени захтев, који је 2. марта потписан и послат у Брисел, послат је и челницима ЕУ, као и шефовима дипломатија држава чланица.

Анабела Бербок се састала и са члановима Председништва БиХ.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво