Читај ми!

Убрзавају се припреме за највећи пројекат у Херцеговини који финансира Србија

Један од највећих пројеката у Херцеговини је аеродром код Требиња, чију изградњу ће финансирати Влада Србије. Већ наредне седмице пред Скупштином Српске биће план будућег аеродрома, а припрема се Меморандум о сарадњи Владе Србије и Савета министара БиХ.

Аеродром ће се градити 15 километара од Требиња, на подручју три села – Церовца, Талеже и Хума.

Старији мештани ових села кажу да знају колико је за један крај важна саобраћајна повезаност, јер је и памте. Све до краја седамдесетих година прошлог века, данас напуштена железничка станица у Хуму била је једно од главних железничких чворишта у бившој Југославији.

Одатле сте могли у Беч или Будимпешту. Зато се, кажу сада радују аеродрому.

"Мислим да је то добро за ово подручје, посебно у послиједње вријеме када Требиње као дестинација постаје туристичко мјесто", наводи Недјељко Колак из Хума.

Његов комшија Душан Колак наводи да сви очекују тај аеродром, а са њим и напредак села.

Мештани кажу да је цео крај замро са укидањем железнице. Већина се раселила, а они који су остали данас чекају преговоре о откупу земљишта за будући аеродром. Већ годину дана земљиште у три села се истражује, мери и премерава.

"Гдје смо обиљежили и издефинисали идејно рјешење, зонинг план за аеродром који је износио око 300 хектара", наводи Борко Ћорлука, шеф подручне јединице РУГИП Требиње.

На питање колико ће им се живот са изградњом аеродрома променити, одговарају да нису могли ни да сањају да ће га уопште добити.

"Не знам, нећемо имати мира као сад, али нек се ради, нека младост живи", наводи Јована Башић из Талеже.

Потврду да је управо ова локација одлична за аеродром Херцеговци налазе и у томе што су је озбиљно разматрале и власти бивше Југославије. Тада су, кажу овде, више среће имали Ћилипи код Дубровника.

недеља, 22. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи