Читај ми!

Дан Д за Кривокапића и Владу у Подгорици

Посланици црногорског парламента би, на одвојеним ванредним седницама, требало да расправљају о Владином предлогу о скраћењу мандата Скупштини и предлогу опозиције и коалиције Црно на бијело да се гласа о неповерењу Влади Здравка Кривокапића.

Седница на којој би требало да се расправља о скраћењу мандата Скупштини заказана је за 10 сати, али касни више од сат времена, док је седница о изгласавању неповерења Влади првобитно била планирана за 11 сати.

У четвртак је одржана прва од четири ванредне седнице Скупштине Црне Горе, на којој је требало да се расправља о иницијативи премијера Здравка Кривокапића о разрешењу вицепремијера, Дритана Абазовића.

Била је то једина тачка дневног реда који није добио потребан број гласова, што указује на могући исход осталих иницијатива – и премијера и потпредседника Владе Дритана Абазовића.

Кривокапић је најавио да очекује да вероватно више неће бити премијер, с обзиром на то да је пред парламентом предлог Абазовића о изгласавању неповерења Влади.

"Када је реч о ономе што следи, ми имамо сада потребу да се обезбеди 41 посланик за подршку такозваној мањинској влади. Устав Црне Горе препознаје само Владу, ни мањинску, ни техничку, ни било какву другу, и оно што је најављено и сигнали у ком правцу се добијају јесте да би ДПС требао да подршку за ту, њени посланици да дају подршку за функционисање те владе", рекао је за РТС политички аналитичар Срђан Перић.

Како каже то је један део приче, а други део јесте образложење да ће управо тим гласовима вршити демонтажу коју је ДПС имао у претходном периоду.

"Када је реч о ономе што следи, могуће чак да је и једнако важно са којом већином ћете ви ући у тај процес, односно колико посланика ћете имати за подршку. Уколико имате 49, три петине укупног броја посланика, тада ви имате већину потребну за именовање врховног државног тужиоца, судије Уставног суда, и чланове Судског савета – ви тада имате јак уплив у реформу оног што следи – тужилаштва и судства. Е, стога, обрачун са корупцијом на високом нивоу и криминалом, уопште, тешко да је могућ. Али опет имате једну контрадикцију, да ћете за та решења подршку тражити у парламенту од оних које извесно угрожава та борба", нагласио је Перић.

субота, 01. јун 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије