Читај ми!

Ђукановић: Глупост да ја имам везе са припремом атентата на Вучића

Председник Црне Горе Мило Ђукановић каже да је довођење њега у везу са планирањем атентата на председника Србије Александра Вучића "најобичнија глупост и политикантска конструкција". Истиче да ће Демократска партија социјалиста подржати смену актуелне владе и формирање мањинске.

Мило Ђукановић је рекао да "један број људи болесног ума" на политичкој и медијској сцени Србије и Црне Гора спинује тему планирања атентата на председника Србије Александрa Вучића.

"Зато њихове измишљотине о мојој наводној улози у стварној или измишљеној припреми атентата на председника Србије одбацујем са подсмехом и најдубљим презиром", поручио је Ђукановић у интервјуу агенцији МИНА.

Тврди да је очигледно да се Србија приближава изборима и да је владајућа политика, како каже, незадовољна искуством са недавно одржаног референдума.

"Сигуран сам да је процена медијско-политичких чинилица у Србији да је потребно направити нову мобилизацију око фигуре за коју они процењују да је најважнија у политичком животу Србије данас. И, наравно, ту је тема о атентату увек захвална", каже Ђукановић.

Није обавезно, каже, да се у таквим спиновима појави и председник суседне државе као "поручилац атентата", али да у овом случају то, према његовим речима, сведочи само о некој посебној фрустрацији која данас постоји на медијско-политичкој сцени Србије према Црној Гори и њеном председнику државе.

Као други могући аспект теме атентата Ђукановић види и наводну конструкцију познату у сарадњи обавештајних служби.

"Није непознато да из одређених кругова, политичких и обавештајних, који нису задовољни квалитетом, лојалности Србије и њеног председника и који стално сумњиче да би Србија у неком критичном моменту могла залутати у ЕУ, па можда чак и у НАТО, покушавају да сервирају овакве конструкције, трудећи се да га што више вежу за себе", рекао је Ђукановић.

Он каже и да је позната, иако професионално некоректна пракса, да обавештајне агенције када им је то потребно за политичку употребу, знају да од партнерске службе поруче информацију о наводној угрожености безбедносних прилика или живота маркантних личности у земљи чију безбедност штите.

"Тако и у овом случају крунски аргумент за неупућену јавност треба да буде информација са неке мистериозне партнерске адресе", каже Ђукановић.

Он тврди да се тиме жели скренути пажња председнику Србије да би и он могао бити мета обојених револуција, и да му наводна опасност прети са западне стране и од подржаваоца евроатлантске политике у региону.

"Темељни уговор сам по себи говори о лошој намери"

Ђукановић тврди да није упознат са нацртом Темељног уговора који треба да буде потписан са СПЦ и да се до сада нико из владе није нашао позваним да о том питању консултује било кога, почев од председника државе.

На питање да ли ће тражити од премијера уговор, Ђукановић је одговорио да неће јер је, како је навео, Законом о слободи вероисповести предвиђено да уговор о неким питањима од заједничког интереса са верским заједницама потписује влада.

Како је навео, покушај да се уговор са СПЦ представи као Темељни уговор сам по себи, говори о лошој намери.

"Да се настави са идејом монопола СПЦ, не само над православним верницима у Црној Гори, него и са покушајем да се СПЦ, као верска заједница, претпостави свим другим верским заједницама, а у крајњој консеквенци да се претпостави и држави Црној Гори", оценио је Ђукановић.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво