Читај ми!

Врућ политички фебруар у Црној Гори – пад Владе, Абазовић премијер или Кривокапићево “чудо невиђено“

Односи у троуглу Здравко Кривокапић - Дритан Абазовић - Алекса Бечић су никад гори, Кривокапић и Бечић би на изборе, Дритан Абазовић би да постане премијер мањинске Владе. Шта на то кажу Срби, а шта Запад? И где је у тој једначини ДПС, а где председник Црне Горе Мило Ђукановић? Саговорници емисије РТС-а "Четвртком у 9" оцењују да би Абазовић могао да формира мањинску владу, али и да би то могло да изазове нове политичке протесте.

Желидраг Никчевић, књижевни критичар и изабрани амбасадор Црне Горе у Београду рекао је да је њега изабрала парламентарна већина Црне Горе, а Влада се са тим сагласила. Премијер Кривокапић је, додаје, рекао да је њега одбио председник "из њему познатих разлога".

"Ђукановић је делегитимисан, а данас смо дошли до тога да се Ђукановић поново пита. Мислим да је премијер основни кривац што је и до ове поделе дошло. Сада се Влада поделила, једна врста трагикомедије", каже Никчевић.

Ђуро Радосавовић, књижевник каже да је Влада пала до сада једно десетак пута, али ниједном стварно. "Нико није ни очекивао да ће оволико трајати. Видећемо шта ће бити", каже Радосавовић.

Богдан Живковић, историчар са друге стране сматра да ће успети пројекат Абазовића и мањинске владе ДПС-а.

Радосавовић напомиње да би било добро скицирати дијалог Дритана Абазовића и патријарха Порфирија.

"Ако се Дритан одлучио да оде под Острог при формирању Владе и да оде у масу испред државне телевизије, онда не чуди и овај потез. Не чуди ме што нико из УРА-е неће ништа да каже, заправо и не знају шта се тамо догађало", каже Радосавовић.

Не чуди га, каже, што је пријатељ са многим људима из ДФ-а јер је тако настројен, као "човек који нема шта да крије".

"Абазовић јачи од своје партије" 

Да је у Београд кренуо Здравко Кривокапић, сматра Радосавовић, био би хаос, а Дритан Абазовић је, додаје, кренуо да га предухитри.

Никчевић наводи да је Кривокапић помало алудирао да је Абазовић одуговлачио са потписивањем Темељног уговора.

"Он је у априлу још говорио да ће га потписати за Васкрс, па током љета, па онда за годишњицу смрти митрополита Амфилохија и сад би да га потпише до 4. фебруара. Црква може сачекати још пола године, али је страшно да она зависи од политикантских игара. Заиста се ДФ није мешао. Кривокапић је оставио мало простора да он тиме подиграва Дритану. То је изазивало револт народа који је на дугу и слову литија добио изборе", рекао је Никчевић.

Живковић сматра да је постало немогуће да ће Темељни уговор потписати Кривокапић.

"Остаје да видимо да ли ће га потписати премијер Абазовић", каже Живковић.

Абазовићев долазак у Београд види као покушај да се осигура пред пројекат мањинске Владе.

"Ја мислим да Абазовић врло добро разуме да је Митрополија црногорско-приморска фактор на који може да се насука свака политичка опција у Црној Гори. Он, иако је идеолошки ближи ДПС-у него остатку владајуће коалиције, свестан је да би то било једно жариште отпора његовој новој влади. Верујем да се овако припрема да добије макар неутралност цркве и да је лично склон потписивању Темељног уговора. Сумњам да ће посланици ДПС-а гласати за то. Сумњам да у самој УРИ постоје људи који могу да стану иза тог уговора", рекао је Живковић.

Можда историја изненади, додаје, и можда "само Дритан може да потпише тај Уговор".

Радосавовић напомиње како се чини да је Абазовић јачи од своје партије.

"ДПС је прилично чврст. Сви који су очекивали да ће се десити распад, ништа се није десило. Питање је колико су опасни и даље. Очигледно је да је у овом тренутку Абазовић доносилац одлука. Са националних питања прешло се на партијска", каже Радосавовић.

У Црној Гори се није догодило идеолошко укрупњавање 

Никчевић истиче да се Абазовић неће усудити да иде толико далеко да направи мањинску владу са ДПС-ом, и да ће тек онда видети шта су прави протести.

Живковић каже да се у Црној Гори није догодило идеолошко укрупњавање.

"Ми причамо о групацијама које заједно имају можда 50.000 гласова. Зашто су тас на ваги? Ја верујем да је то једна од појава америчког неоколонијалног мешања", казао је Живковић.

Јасно је, додаје, да је пројекат мањинске владе дошао након посете САД Абазовића и министра спољних послова Радуловића. "Верујем да је мањинска влада и подршка ДПС-а том пројекту све нешто што долази са минимум амином САД", истиче Живковић. Сматра да ће ДПС гласати за ту Владу јер је то идеално за њих и да се тако "враћају у игру".

Живковић сматра да су ископани ровови и да су се партијама свиделе фотеље и да запошљавају своје људе, а да је ово сада учење политици.

Министар финансија у Влади Црне Горе Милојко Спајић каже за РТС да иницијативу Дритана Абазовића била непотребна имајући у виду да су Влада и Скупштина профунцкионисале.

"И поред тешке комуникације, сада већ више нема разлога за овакве потезе. Ни нама ни јавности није јасно зашто се то десило", наводи Спајић.

Према његовим речима, његовом посетом Вашингтону јасно је да Америка не стоји иза тог пројекта.

"Не бих увлачио никога из међународне заједнице у овакву једну причу. Демократски фронт има право да буде у оваквој и другој власти", наводи Спајић.

Додаје да је Темељни уговор једно од најбитнијих питања и да су била велика очекивања.

"Сигурно да треба квалитетан документ који би био основа односа између државе и цркве. Усвајање нацрта на Влади је у правом правцу и очекујемо да ће брзо бити потписан", рекао је Спајић.

Формирање Демохришћанске странке  

Живковић сматра да ће настати Демохришћанска странка Здравка Кривокапића и да је то један од разлога зашто можда УРА сада покреће све ово. Колики су домети те странке је велико питање, каже Живковић.

"Можда су успешни у економији, али су неуспешни у политици", каже Живковић.

Са друге стране, Никчевић сматра да су хтели ту странку да формирају још док су у Влади, што је, напомиње, некоректно.

Живковић сматра да УРА има снажне мотиве да уђе у пројекат мањинске Владе и да му се чини да имају подршку Запада за то. Радосавовић наводи да ће се договорити и да УРА и Абазовић не би кренули у ту причу да није остварива.

Никчевић наводи да је Абазовић добио много српских гласова и да се ти гласачи неће много дивити његовим дипломатским подвизима онако како он замишља. 

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво