Читај ми!

Објављено Блинкеново писмо Председништву БиХ, САД прете разматрањем санкција

САД су забринуте због пута којим је БиХ кренула, поручује амерички државни секретар Ентони Блинкен. Свако једнострано повлачење из државних институција и покушај дестабилизације Дејтона биће санкционисано, каже Блинкен и напомиње да то укључује и разматрање санкција.

Ентони Блинкен је члановима Председништва БиХ упутио писмо у којем истиче да би кораци ка подривању институција БиХ угрозили не само европску перспективу те земље, већ и стабилност и гаранције неопходне за привредни опоравак и старна улагања, објавило је сарајевско Ослобођење.

"Као сведок потписивања Дејтонског мировног споразума, Сједињене Државе понављају да ће потези једностраног повлачење из институција на државном нивоу или било ког другог покушаја дестабилизације Дејтонског споразума бити суочени с одговарајућим мерама, укључујући и разматрање санкција", написао је Блинкен.

Амерички државни секретар позвао је све стране на дијалог, те се дотакао и измена Изборног закона БиХ.

"То захтева повратак за сто, учествовање у доношењу одлука и преданост изградњи консензуса потребног за помак ове земље напред. Стабилност и просперитет предлога закона захтевају сарадњу сва три конститутивна народа, те Републике Српске и ентитета Федерације, како би се постигла једнака права за све грађане", написао је Блинкен.

Истакао је да се не може допустити да "још један изборни циклус прође без унапређења интегритета избора који осигуравају да се сви гласови броје".

"Изборни закон и ограничене уставне реформе такође су од кључне важности за решавање проблема дискриминације и испуњавање европских стандарда", пише у писму које је данас достављено члановима Председништва БиХ.

Блинкен подсећа и на писмо које је Жељку Комшићу, Шефику Џаферовићу и Милораду Додику послао у марту ове године, наводећи да је писао у "духу дубоког партнерства" које САД и БиХ деле.

"Од тада се у вашој земљи развила политичка криза која прети регионалној стабилности. Желео бих поново да истакнем нашу сталну забринутост због пута којим је кренула ваша земље, као и непоколебљиву опредељеност САД да подржи суверенитет и територијални интегритет БиХ као једне државе, са два ентитета и Дистриктом Брчко", написао је Блинкен.

Позвао је чланове Председништтва БиХ да буду предани деескалацији тренутне политичке кризе, те поновном укључивању с међународним партнерима у програм здраворазумских економских, изборних, ограничених уставних реформи и реформи владавине права од виталног значаја.

Ослобођење је објавило документ у којем се види да је писмо адресирано на сва три члана Председништва, а писмо им је предао Блинкенов саветник Дерек Чолет.

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик је, након састанка са Чолетом, поручио да Република Српска уважава суверенитет и територијални интегритет БиХ, те да нема ниједан план којим би се спровела политика отцепљења.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара