Читај ми!

Шмитов извештај Уједињеним нацијама: БиХ у непосредној опасности од распада

Високи представник у БиХ у првом извештају који је доставио Уједињеним нацијама, каже да претња из Републике Српске да ће створити сопствену војску повећава ризик од повратка оружаних сукоба.

Високи представник међународне заједнице у Босни и Херцеговини Кристијан Шмит упозорио је да је земља у непосредној опасности од распада и да постоји "веома реална" перспектива повратка сукоба.

У извештају Уједињеним нацијама у који је британски Гардијан имао на увид, Шмит истиче да ако "српски сепаратисти изврше своју претњу о поновом стварању сопствене војске", цепањем оружаних снага на два дела, додатне трупе међународних мировних снага би морале да се ангажују како би спречиле избијање новог рата у БиХ.

Како наводи британски лист, међународне мировне снаге у Босни тренутно се састоје од 700 војника Еуфора, али формалну команду има НАТО.

Годишњи мандат Еуфора и НАТО-а требало би да се обнови ове недеље на седници Савета безбедности Уједињених нација, али Русија прети да ће блокирати резолуцију уколико се не укину све надлежности високог представника.

У свом првом извештају откако је ступио на ту функцију у августу, Шмит, бивши министар у немачкој влади, упозорио је да се БиХ суочава са "највећом егзистенцијалном претњом у послератном периоду".

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик, прети да ће се повући из институција на државном нивоу, укључујући војску изграђену уз међународну помоћ у последњих четврт века, и реконституисати српске снаге.

Додик је, подсећа Гардијан, 14. октобра рекао да ће натерати војску БиХ да се повуче из Републике Српске тако што ће опколити њене касарне и да ако Запад покуша да интервенише да има "пријатеље који су обећали да ће подржати српска ствар".

Шмит је извештају генералном секретару УН Антонију Гутересу оценио Додикове поступке као "сецесију без формалног проглашења". Рекао је да они угрожавају не само мир и стабилност земље и региона, већ да ако међународна заједница остане пасивна, могу довести до поништавања самог Дејтонског споразума.

Сматра да постоји опасност и од сукоба између националних агенција БиХ за спровођење закона и полиције РС.

недеља, 19. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара