Читај ми!

Заев поднео оставку, ВМРО-ДПМНЕ тражи ванредне изборе

Премијер Северне Македоније и лидер СДСМ-а Зоран Заев поднео је оставку на обе функције након дебакла његове партије на локалним изборима. Опозициони ВМРО-ДПМНЕ тражи ванредне парламентарне изборе и тврди да је власт изгубила легитимитет.

Партија Зорана Заева СДСМ, која је владајућа на државном нивоу, изгубила је локалне изборе у неколико великих градова, међу којима и Скопље.

У обраћању јавности након објављивања првих резултата, Заев је, како је претходно и обећао, поднео оставку на функције премијера и председника партије. 

"У име СДСМ-а честитам нашим противницима на овим локалним изборима и преузимам одговорност да поднесем оставку на место премијера и председника СДСМ-а. Преузимам одговорност за лоше резултате ових избора. Остајем при ставу да нема потребе за ванредним парламентарним изборима. Остаћу на период до реконструкције нове владе. Нека Бог чува наш народ и Северну Македонију. Била ми је велика част што сам могао да служим вама, народе мој", рекао је Заев.

Честитао је свим изабраним градоначелницима и одборницима и пожелео им да часно и одговорно служе народу. Он је као достигнуће ове владе истакао постизање чланства у НАТО-у и почетак преговора са ЕУ.

"Уверен сам да сам донео слободу и демократију у нашу земљу и овом оставком желим да оставим траг. Можда нисам у праву, али је у реду да грађани подрже политичаре који имају храбрости да преузму одговорност", рекао је Заев.

То што је Заев поднео оставку на место премијера не значи да ће аутоматски бити расписани нови парламентарни избори, већ би на његово место могао да заседне неки други званичник социјалдемократа.

ВМРО-ДПМНЕ тражи ванредне изборе

Лидер опозиционог ВМРО-ДПМНЕ Христијан Мицкоски затражио је расписивање ванредних парламентарних избора, наводећи да је ова власт изгубила легитимитет. 

Објављујући победу опозиције у бројним македонским градовима, Мицкоски је рекао да ће опозициони блок однети огромну победу на следећим парламентарним изборима, који ће, каже, врло вероватно бити превремени.

"Хвала политичким партијама које су нас подржале као Алтернативу, Савез за Албанце, лево од Димитра Апасјева, јер смо сви заједно срушили баријере и доказали да је могућ широк опозициони фронт. Показали смо да и поред разлика можемо да се ујединимо око заједничког циља, а то је Македонија без корупције и Македонија са стабилним системом", истакао је Мицкоски.

Наглашава да је Влада изгубила легитимитет и да је то "нова реалност" од које, каже, очекује да се временом манифестује у парламенту.

"Али најбоље би било да се то уради путем ванредних парламентарних избора. Желим да се обратим лично Зорану Заеву. Желим да га замолим да добро размисли који ће бити следећи кораци. Надићи себе и коначно разумети поруку, а то је да треба отићи. Нема више простора за злочин, превару и пораз Македоније и народа. Желим да пошаљем поруку оним људима у СДСМ-у који су окупирали Македонију. Не треба да оде само Заев, већ и заевизам. Македонски народе, нећу вас разочарати јер сав ваш бол је и мој бол. Сва ваша разочарања су и моја разочарања. Морамо окренути нову страницу", рекао је Мицкоски.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи