Читај ми!

Патријарх Порфирије: Долазак у Републику Српску је велики благослов

Радост је велика служити и молити се са онима који имају чисту душу, са онима који имају истинску и праву веру, а то јесте вера ваша, поручио је патријарх Порфирије у манастиру Милошевац у Приједору.

Велики број верника окупио се у приједорском насељу Чиркин поље у манастиру Милошевац, како би дочекали његову Светост патријарха српског Порфирија, преноси РТРС.

Поводом завршетка грађевинских радова на манастиру и покривања манастирског конака уприличена је пригодна свечаност, а прву литургију је служио патријарх Порфирије заједно са епископом бањалучким Јефремом, уз саслужење више свештеномонаха, свештеника и ђакона Српске православне цркве.

На почетку литургије прочитано је писмо добродошлице патријарху у којем се наводи: "Нека данашња прва молитва у храму буде благословени увод у нови почетак давно започете духовне мисије ове светиње".

У својој беседи, патријарх је поручио да је долазак у Републику Српску велики благослов.

"Радост је велика служити и молити се са онима који имају чисту душу, са онима који имају истинску и праву веру, а то јесте вера ваша. И зато је за све нас, одакле год да долазимо, долазак у Републику Српску велики благослов и утеха", поручио је патријарх Порфирије.

Истакао је да нема ништа лепше него служити у новим или обновљеним храмовима.

"Ништа нас не може спречити да служимо Богу и истини. Слутим да ће овај још недовршени храм ускоро бити завршен", додао је патријарх.

Владика бањалучки Јефрем захвалио је патријарху на посети манастиру Милошевац који, како је рекао, васкрсава на чудесан начин.

На самом ободу Приједора, у плодној и питомој равници званој Калуђерско поље, некада се налазио древни манастир Милошевац, који је, током аустријско-турског рата, после 1690. године, у потпуности разрушен.

Након 328 година од његовог рушења, обнова манастира започета је 2018. године, а епископ бањалучки Јефрем је новембра исте године освештао темеље храма.

Манастир је посвећен Покрову Пресвете Богородице.

Данашњој свечаности присуствовали су и српски члан Председништва БиХ Милорад Додик, директор Секретаријата за вере Драган Давидовић, представници града Приједора и Бањалуке.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво