Месић: Ништа нисам рекао

Одлазећи председник Хрватске Стјепан Месић рекао да не зна због чега се Тадић љути, јер у изјави о могућој војној реакцији на референдум у РС, како каже, "нигде није споменуо Србију". Србија и Хрватска не треба да наставе с полемикама, оцењује Јадранка Косор.

Хрватски председник Стјепан Месић изјавио је како не зна зашто се предедник Србије Борис Тадић узбуђује због његових изјава о могућој војној реакцији на референдум у Републици Српској када он ни у једном тренутку није споменуо Србију.

Коментаришући повишене тонове који се посљедњих дана размјењују на ту тему, Месић је поновно покушао да објасни своје упозорење рекавши како би провођење референдума и припајање РС-а Србији било опасно јер би тиме границе Србије дошле до Карловца, што би променило целокупну архитектуру овог дела Европе и донело велике проблеме, преноси Јутарњи лист.

Премијерка Хрватске Јадранка Косор изјавила је у Вировитици да Србија и Хрватска не треба да наставе са полемикама, већ да своје односе граде у духу добросуседских односа.

Поводом најаве председника Србије Бориса Тадића да ће у Савету безбедности Уједињених нација вечерас говорити о изјави хрватског председника Стјепана Месића да би у случају референдума о издвајању Републике Српске из БиХ послао војску да интервенише, Косорова је рекла да "није добро наставити препуцавања" јер то води дизању тензија.

Хрватска премијерка је нагласила да две земље, без обзира на изузетно тешку прошлост, морају да наставе да живе у духу добросуседских односа.

"Ако се говори о односима Хрватске и Србије, морамо разговарати као суседи. Јасно смо рекли да подржавамо европски пут свих наших суседа, свих држава југоисточне Европе", рекла је Јадранка Косор.

Јосиповић неће да се меша

Новоизабрани председник Хрватске Иво Јосиповић није желео да претерано коментарише најаве да ће председник Србије Борис Тадић упозорити Савет безбедности УН-а на провокације Стјепана Месића, рекавши да је то "његова ствар".

"Тадић ће одржати неки говор и то је његова ствар", рекао је новоизабрани хрватски председник.

Коментаришући да ли је Месић погрешио у својој изјави, Јосиповић је рекао да је Месић то изјавио у једном неформалном разговору.

Коридор који је поменуо Месић је петнаестак километара широк територијални појас север - југ, који код Брчког повезује источни и западни део Републике Српске и који је од хрватске границе код Жупање удаљен око 30 километара.

Број коментара 33

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво