Читај ми!

Представници Републике Српске од сутра бојкотују рад институција БиХ

Од сутра представници Републике Српске не учествују у раду заједничких институција, речено је на конференцији за новинаре након састанка председника свих парламентарних странака са седиштем у Републици Српској.

Састанак и одлука о бојкоту институција уследила је након одлуке високог представника за БиХ Валентина Инцка, коме мандат истиче 1. августа, да искористи тзв. бонска овлашћења и наметне допуне Kривичног закона Босне и Херцеговине којима се забрањује и кажњава негирање геноцида.  

Седницу је сазвао председник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић који је истакао да је на састанку расправа била веома конструктивна и да је донесено неколико заједничких закључака.

Један од њих је да српски представници у заједничким институцијама неће учествовати у раду и неће доносити никакве одлуке док се "питање наметања од стране високог представника не реши".

Независне наводе да то практично значи да се српски представници неће повући из институција, али да неће учествовати у раду и доносити одлуке.

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик поручио је да високи представник нема легитимитет и да РС неће више прихватити ниједну одлуку.

"Од овог тренутка политички представници из Републике Српске неће учествовати у раду три највећа тијела у заједничким институцијама (оба парламентарна дома, Предсједништво БиХ и Савјет министара), док се не види како да одбацимо наметнута рјешења", нагласио је Додик.

Додао је да је договорено да се ураде два законска решења на седници која ће бити одржана у петак, а партије су се сагласиле о садржају тих закона. 

Додик није желео да о садржају говори пред медијима пошто ће правници сутра сачинити формални акт.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво