Влада РС најавила тужбу против Холандије

Полагањем цвећа и паљењем свећа на спомен обележјима и гробљима Крњићима код Сребренице и Загонима у општини Братунац, обележена 16 годишњица страдања 38 српских цивила, које су убили припадници муслиманских снага из Сребренице под командом Насера Орића.Додик најавио тужбу против Холандије због Сребренице.

У мучком нападу, које су муслимани извели 5. јула 1992. године на небрањена села страдало је највише жена, деце и стараца, а све куће су опљачкане и запаљене.

У Крњиће се од 40 породица, колико је живело пре рата, вратила само једна српска породица.

За тај и све друге злочине, почињене над Србима на подручју Сребренице и Братунца, још ниједан Бошњак није одговарао.

Муслиманске јединице из Сребренице, под командом Орића, 1992. и 1993. године на тим подручјима разориле су 156 српских села и засеока, у којима су убили више од 1.500 српских цивила.

Додик: Тужићемо Холандију због Сребренице

Премијер Републике Српске (РС) Милорад Додик најавио је да ће Влада РС тужити Уједињене нације (УН) и Холандију, јер холандски батаљон Унпрофора није заштитио околна српска села од напада муслиманских снага из заштићене зоне Сребреница.

Додик је новинарима рекао да су раније бошњачка удружења из Сребренице тужила Владу Холандије јер холандске трупе УН-а нису заштитиле становништво Сребренице и да се суд у том случају прогласио надлежним.

Премијер РС је истакао да ће по истом основу Влада РС наредних седмица поднети тужбу против Владе Холандије.

"Дозволили су да три године командант муслиманских снага у Сребреници Насер Орић буде наоружан са својим јединицама, да излази из заштићене зоне и врши покољ српског становништва", навео је Додик.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи