Јосиповић: Волео бих да Тадић дође

Новоизабрани председник Хрватске Иво Јосиповић рекао је да би "јако волео" да председник Србије Борис Тадић присуствује његовој инаугурацији.

Новоизабрани председник Хрватске Иво Јосиповић изјавио је да би "јако волео" да председник Србије Борис Тадић присуствује његовој инаугурацији 18. фебруара у Загребу.

"Јако бих волео да Борис Тадић дође", рекао је Јосиповић агенцији Бета.

На питање који би први корак Београда био добродошао за односе Србије и Хрватске, Јосиповић је рекао да би "за почетак волео да се сретне са Тадићем у Загребу 18. фебруара".

Поводом најаве председника Тадића да неће присуствовати инаугурацији, уколико буде присутан председник Косова Фатмир Сејдиу, Јосиповић је рекао да су све земље са којима Хрватска има дипломатске односе добиле "једнако писмо" у вези са председничком инаугурацијом.

"Мени је јасно да имамо другачији однос према Косову и према чињеници да Косово постоји. Разумем трауме које Србија има око тога, али и реалитет Косова са којим имамо дипломатске односе. Државу смо признали, према томе морамо је третирати као сваку другу државу", рекао је Јосиповић.

Председник Србије Борис Тадић рекао је јуче да неће присуствовати инаугурацији новоизабраног хрватског председника ако тој свечаности буде присуствовао председник Косова Фатмир Сејдију јер би, како каже, на тај начин Србија на индиректан начин признала независност Косова.

Србија је, како је подсетио Тадић, спремна да учествује на регионалним скуповима на којима Косово наступа као УНМИК-Косово или Косово-УНМИК.

"Овде се, међутим, ради о једној политичкој манифестацији - инаугурацији хрватског председника и спреман сам да одем под условом да се не доводи у питање суверенитет и територијални интегритет Србије", поручио је Тадић.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи