Немачка изручила наводног мучитеља

Немачка изручила Македонији главног осумњиченог за отмицу и мучење петорице македонских радника током сукоба 2001. године. Шкодран Идризи, уз опстежне мере безбедности, пребачен у скопски затвор.

Немачка изручила Македонији Шкодрана Идризија, бившег припадника Ослободилачне националне армије, на основу потернице у којој се наводи да је био један од организатора отмице и мучења петорице радника грађевинског предузећа Маврово у августу 2001. године.

Идризи је, уз опсежне мере безбедности, са скопског аеродрома пребачен у затвор, где ће почети служење раније казне због фалсификовања докумената.

Група албански герилаца киднаповала је петорицу радника на путу између Тетова и места Групчин, након чега је почело брутално мучење, укљујући премлаћивање, сексуалне нападе, понижавање. Како се види на фотографијама снимљеним после њиховог ослобађања, припадници ОНА су им ножевима урезивали слова по леђима.

Идризи је крајем децембра ухапшен у Леверкузену.

Судски процес против 23 особе које су учествовале у мучењу петорице радника је у току. Међу оптуженима је и посланик из редова владајуће Демократске уније за интеграције Хисена Џемаији, који се одрекао посланичког имунитета.

"Шкодран је невин, ако и остале особе које су оптужене. То су урадили неки други људи", рекао је Шкодранов брат Влазрим Идризи, наводећи да је цео случај изрежирала македонска полиција.

Од петорице радника који су киднаповани августа 2001. године, жива су тројица, пошто је, у међувремену умро Шабан Синанов, наводно од последица тешке тортуре којој је био изложен током заточеништва, док је још један, како пишу скопски медији, извршио самоубиство.

Власти у Скопљу споро процесуирају неколико постојећих случајева ратних злочина страхујући да би суђења могла подићи тензије међу тамошњим Македонцима и Албанцима.

Истовремено, албанске политичке странке у Македонији сматрају да је случај Маврово већ решен законом о амнестији, којим су албански побуњеници од герилаца постали политичари.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво