Молдавија и Румунија без жице

Власти у Молдавији ускоро ће уклонити бодљикаву жицу на граници са Румунијом коју су поставиле бивше комунистичке власти. Срамота је имати бодљикаву жицу на граници са једном пријатељском земљом у 21. веку, рекао премијер Молдавије.

Премијер Молдавије Влад Филат потписао је уредбу о уклањању бодљикаве жице коју су на граници са Румунијом поставиле бивше комунистичке власти како би се што више дистанцирале од Букурешта.

Филат је оценио да је "срамота имати бодљикаву жицу на граници са једном пријатељском земљом у 21. веку, када су европске границе транспарантне и људи се слободно крећу".

Предвиђено је да се радови на уклањању бодљикаве жице на граници са Румунијом окончају до 10. марта.

Демократске власти Републике Молдавија које су победиле на изборима одржаним 29. јула 2009. године изразиле су жељу да успоставе блиске односе са Румунијом.

Комунистички режим Владимира Вороњина је систематски негирао да су Молдавци румунског порекла и да говоре румунски језик, наводећи да је то молдавски језик, а Румунију је оптуживао да се понаша као "старији брат" и да жели уједињење са Молдавијом".

Међу првим изјавама премијера Влада Филата била је да он говори румунски језик, а некомпетентним потезом је назвао то што у Уставу пише да је реч о молдавском језику.

Нове власти су такође укинуле визе са грађане Румуније, које је увела комунистичка власт у априлу прошле године после антикомунистичких протеста у Кишињеву, током којих је Воронин за умешаност оптужио Букурешт.

Премијер Влад Филат је посетио Букурешт у септембру прошле године и разговарао са румунским властима о нормализацији односа, јачању сарадње и добросуседских односа, као и о подршци коју Румунија безусловно пружа Молдавији за што скорије придружење Европској унији.

Према молдавским изворима, председник Трајан Басеску ће званично посетити Кишињев у фебруару, али то још није потврђено са румунске стране.

Унапређење односа са новим молдавским властима није било у складу са жељама и плановима због политичке кризе у Румунији, која од 13. октобра до 23. децембра није имала владу, а одржани су и председнички избори на којима је у другом кругу 6. децембра победио Трајан Басеску.

Политичке проблеме имале су и нове молдавске власти, јер је кандидату демократске коалиције за председника државе Маријану Лупу недостајало неколико гласова да буде потврђен у парламенту, па ту дужност обавља председник парламента Михај Гимпу.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво