Чешка неће интервенисати у спору Љубљане и Загреба

Словенија и Хрватска свој гранични спор треба да реше саме, па нема потребе за интервенцијом Чешке као председавајуће ЕУ, изјавио Карел Шварценберг, шеф чешке дипломатије.

Министар спољних послова Чешке Карел Шварценберг разговарао је у Прагу са словеначким колегом Самуелом Жбогаром о билатералном спору Загреба и Љубљане.

"Словенија неће тражити посреднике међу земљама чланицама ЕУ", рекао је Жбогар у Прагу и негирао да је Љубљана затражила да у спору посредује француски председник Никола Саркози, зато што је Чешка сувише инертна.

"Гранични спор не захтева сада интервенцију Чешке као председавајуће земље ЕУ. То је билатерални проблем", рекао је Шварценберг после разговора.

Шварценберг је нагласио да ће Чешка прихватити свако решење које Загреб и Љубљана нађу, а препоручи га Европска комисија.

"Било би пожељно да Хрватска закључи приступне преговоре до краја ове године када ће Шведска бити председавајућа ЕУ", рекао је Шварценберг и навео да се нада ће се спор око словеначко-хрватске границе, због кога Љубљана блокира Хрватској приступне преговоре, решити што пре.

Чешка је од почетка свог председавања заступала став да спор морају да реше саме владе у Љубљани и Загребу, али су чешки званичници такође упозоравали да није у реду да се због тог спора отежава Хрватској пут у Европску унију.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво