Брамерц тражи артиљеријске дневнике

Главни хашки тужилац Серж Брамерц затражио од хрватских званичника документе за које Тужилаштво сматра да могу бити кључни у судском поступку против хрватских генерала за злочине у војној акцији "Олуја".

Главни хашки тужилац Серж Брамерц затражио у Загребу од високих хрватских политичких представника документе за које Тужилаштво сматра да могу бити кључни у судском поступку против хрватских генерала за злочине у војној акцији "Олуја".

Брамерц је од потпредседнице Владе Јадранке Косор и министра правде Ивана Шимоновића поново затражио да Хрватска преда артиљеријске дневнике за које Тужилаштво сматра да крију непосредне доказе о претераном и неселективном гранатирању Книна и околине за време војне акције "Олуја" 1995. године. 

Састанак је одржан иза затворених врата и главни тужилац након завршетка није желео да даје изјаве за медије, а потпредседница Владе је у краћој изјави Хрватској телевизији рекла да је главном тужиоцу пренела како је Хрватска већ предала "апсолутно све документе које је пронашла у својој војној архиви".

Потпредседница је истакла и како је најновији извештај о свему што је предузето по том питању послат Хашком суду крајем јануара ове године, те да "Влада нема ни један једини разлог да било шта скрива од било кога, па тако ни од Тужилаштва".

Косор је потврдила да се у Министарству унутрашњих послова и Министарству одбране врши интерна истрага о наводним документима, али је додала и како је могуће да се "погледи на ланац командовања у 'Олуји' како га види Хашко тужилаштво и ланац командовања какав је био у стварности значајно разликују".

Хашко тужилаштво већ скоро годину дана захтева од Хрватске да преда артиљеријске дневнике, тврдећи како су од наводно 150 таквих дневника до сада предата само два, и наводи како хрватске власти скривају те дневнике не желећи да компромитују положај оптуженог генерала Анте Готовине, што су хрватске власти оштро демантовале.

Хрватска телевизија вечерас је објавила и изјаву бившег саборца оптуженог генерала Анте Готовине, генерала Анте Котромановића, високопозиционораног члана опозиционе Социјалдемократске партије, који је истакао како би проблем у овом случају могао бити терминолошке природе.

Котромановић је објаснио како се Хашки суд у својим захтевима за дневнике служи војном терминологијом карактеристичном за НАТО, док се Хрватска војска у време "Олује" служила терминологијом бивше ЈНА, те да артиљеријски дневници какве познају западне војне снаге тада нису вођени нити постоје.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво