Шекс оптужио "петоколонаше"

Владимир Шекс, потпредседник Хрватског сабора и ратни шеф Кризног штаба за Славонију и Барању оптужио "петоколонаше" за злочине почињене у случајевима "гаража" и "селотејп". Шекс сведочио у процесу против Бранимира Главаша, кога суд терети за злочине над срским цивилима у Осијеку 1991. године.

Владимир Шекс је сведочење почео присећањем како је организована одбрана Осијека и подручја за које је као шеф регионалног Кризног штаба био задужен неколико месеци 1991. године. После укидања штаба на том подручју Шекс је и даље остао у Осијеку као владин повереник.

Изјавио је да је војни заповедник Кризног штаба био Фрањо Пејић, а чланови Иван Петриновић и  Едуард Бакарац, који су били задужени за војне јединице. Томислав Мерчеп, Стјепан Галовић и Бранимир Главаш, били су одељење за цивилне функције, додао је Шекс.

Шекс је рекао да је Главаш почетком новембра 1991.године именован за помоћника заповедника обране Славоније и Барање а убрзо затим је постевљен и за заповедника града Осијека.

"Све тадашње догађаје у Осијеку и околини треба пратити у светлу онда сложених околности ", рекао је Шекс, а преноси ХРТ.

Пета колона организовала убиства и ширила лажне гласине

Шекс је истакао како су у Осијеку 1991. године припадници пете колоне у маскирним униформама Збора народне гарде и полиције организовали убиства и ширили лажне гласине које су вешто сервирали чак и председнику Фрањи Туђману с циљем слабљења одбране, а потом и елиминисања најодговорнијих људи у одбрани Осијека и Славоније у које је убројао Главаша и себе.

Додао је да су, уз пету колону, у граду деловале и криминална удружења односно обични разбојници и пљачкаши који су такође, користећи маскирне униформе с хрватским ознакама, убијали и пљачкали.

Као шеф Кризног штаба доносио је одлуке о оснивању кризних штабова општина, па је тако за осјечки штаб изабран Срећко Ловринчевић, а Главаш је именован за секретара Секретаријата за народну одбрану, па је тако по функцији ушао у састав штаба.

Након укидања кризних штабова, одлуком Владе средином септембра Шекс је именован за повереника за координацију кризних штабова у општинама под управом осјечке Полицијске управе.

Рекао је да је на тој дужности формално био до пред крај марта 1992. године, али да је већ крајем октобра 1991. године поднео оставку с обзиром на то да је према новој организацији војске та функција постала сувишна. Шекс тврди да је из Осијека отишао крајем септембра и да је само повремено обављао функцију повереника.

Шекс је пре неколико дана од хрватског председника Месића затражио скидање државне тајне с одлуке из јула 1991. године, којом је тадашњи председник Туђман основао кризне штабове.

Раније тврдње Главаша да се без Шексовог знања у том периоду у Барањи и Осијеку ништа није могло да уради, Владимир Шекс није хтео да коментраше, али је изнео мишљење да не верује у Главашеву кривицу.

Главаш и Шекс су дугогодишњи пријатељи и политички сарадници. Разишли су се 2005. године после искључења Бранимира Главаша из ХДЗ-а.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара