Извоз у БиХ без ванцаринских заштита

Од пре два дана, извоз млека и млечних прерађевина из Србије у Босну и Херцеговину ослобођен је ванцаринских заштита у складу са обавезама из Споразума о слободној трговини у југоисточној Европи, ЦЕФТА.

Србија је прошле године, у размени са земљама-потписницама Споразума, имала вишак од 720 милиона евра.

Земље ЦЕФТА трећи су спољнотрговински партнер Србије.

Босанци воле српско пиво, кукуруз и слаткише, који чине половину нашег извоза у БИХ са којом смо, прошле године, у оба смера, трговали у вредности милијарду и по долара!

Иако је Србија још пре две године потписала уговор са 7 земаља чланица ЦЕФТЕ, Босна је ванцаринским баријерама онемогућавала слободан извоз српских млечних производа и говеђег меса.

Препрека сада нема.

Милан Простран, из Привредне коморе Србије је изјавио да ће и промет живе стоке из Србије у БИХ биће убрзан, јер ће ветеринарска контрола бити завршена пре доласка на границу.

Његов босански колега Милан Ловрић је оценио да су предност производње у БиХ и Србији први искористили Словенци, не само што имају погоне у тим земљама, већ користе и све погодности при извозу које БиХ има у муслиманским земљама, а Србија у Русији.

Мирослав Маринковић из Управе за ветерину рекао је да представници привредних комора двеју земаља, који су се састали у Београду, задовољни су што се, сваке године, робна размена повећава 30 одсто, али и констатовали да као регион заостајемо за конкурентским земљама

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво