Преиначена оптужница против петорице Албанаца

Црногорске власти преиначиле су оптужницу против петорице од укупно 18 Албанаца, који су пре две године ухапшени и оптужени за тероризам. Они се сада терете за кривично дело неовлашћеног држања оружја.

Црногорски специјални тужилац за организовани криминал Стојанка Радовић преквалификовала је првобитну оптужницу против петорице Албанаца ради "удруживања ради противуставне делатности и безбедности Црне Горе" у "кривично дело неовлашћеног држања оружја и експлозивних направа."

 

Оптужница против остатка групе похапшене уочи парламентарних избора у Црној Гори септембра 2006. године у акцији названој "Орлов лет" остала је непромењена и они се и дање терете за тероризам.

Оптужени, међу којима су америшки држављани Васељ Дедвукај и Дода Љуцај, негирали су наводе оптужнице.

Специјални тужилац ће на суђењу, заказаном у Вишем суду у Подгорици за 8. јул, дати завршну реч након вишемесечног суђења које је побудило велику политичку пажњу у Црној Гори и у иностранству, посебно у САД, обзиром на то да су неки чланови поменуте групе држављани те земље.

Црногорска полиција је у ноћи између 9. и 10. септембра, уочи парламентарних избора у Црној Гори, ухапсила већу групу Албанаца, под сумњом да су се спремали за терористичко удруживање, са намером да дестабилизују Црну Гору и да такву ситуацију искористе за оснивање аутономне области на подручју где је албанско становништво већинско.

Полиција је, према наводима оптужнице, пронашла велике количине разног оружја, муниције, експлозива и других средстава велике разорне моћи, која су оптужени сакрили у пећинама на подручју Тузи и Малесије.

У једној пећини је пронађен митраљез, пет ручних бацача ракета, пет противтенковских мина и 65 ручних бомби, а део оружја био је ускладиштен и у приватним кућама. Припадници групе су, како се наводи у оптужници, имали политичке и ратне стратегије, а ради реализације тих планова , била је успостављена сарадња и са бившом Ослободилачком војском Косова.

Неке политичке организације са албанским националним предзнаком су раније више пута организовале протесте због суђења њиховим сународницима.  Интересовање за суђење је показала и амбасада САД у Подгорици, а у вези са тим суђењем црногорски премијер Мило Ђукановић и група америчких конгресмена разменили су преписку.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи