Читај ми!

"Ко има уши да чује, нека чује" – митрополит Амфилохије говорио зашто није као патријарх Павле

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије својим речима и ставовима често је изазивао велику пажњу. У последње време најактивнији је био поводом спорног закона о слободи вероисповести у Црној Гори, а познат је и по ставовима о Косову и Метохији. Имао је велики утицај на многе вернике, али је био и на мети критика противника. Говорио је да га, кадa каже неку оштрију реч, одмах оптуже да се бави политиком.

Рођен као Ристо Радовић у близини Манастира Мораче, говорио је – "васпитаван сам уз гусле и приповедања о чојству и јунаштву".

У интервјуу који је прошле године из манастира Морача дао за РТС, навео је да је само Албанија Енвера Хоџе била испред Црне Горе по атеизму, али да су се многи верници вратили. Истакао је и да је обновљено више од 700 храмова.

"Саграђена су два највећа храма у историји Црне Горе – у Подгорици и у Бару", додао је.

Често су га оптуживали да се бави политиком.

"Ако ја некад кажем неку оштрију реч, они то прогласе за политику. Па је ли политика брига о народу, о бићу народа, о достојанству народа, оном најдубљем достојанству из саме државе? Ја не могу као човек Цркве другачије, понекад ми излети нека реч. Мени кажу неки моји Цетињани – што ти ниси као патријарх Павле? Па један је патријарх Павле, Павле никад такву тешку реч није изговорио", указао је Амфилохије.

Био је оштар критичар црногорског председника Мила Ђукановића и предлога закона о слободи вероисповести због којег су одржаване масовне литије широм Црне Горе. 

"Он је човек политичар, и он је човек партијски, њему је Црква исто што и партија. Он не зна шта је Црква, не може ни знати кад није крштен. И онда подређује Цркву политици и онда и мене нападају, као ја сам сад експонент неке великоруске или великосрпске идеје, то је потпуна бесмислица. Ја сам пре свега хришћанин, епископ Православне цркве, хришћанске и за мене је то основно својство. А Црква којој припадамо, она се назива српском, руском или грчком, с обзиром на њено географско присуство, или с обзиром на број верника, али она је по својој суштини васељенска, нема национални карактер", рекао је, између осталог, Амфилохије говорећи о Ђукановићу.

На питање да ли у било каквој подели улога постоји могућност да он буде патријарх некакве нове цркве, то је одбацио као апосолутну лаж.

"То једино ако бих изгубио памет и савест и свест. То су лажи које се шире из кругова из Црне Горе, а бојим се и из Србије такве лажи проносе. Ја имам патријарха мога, пошто сам био један од кандидата, ја сам предао патријарху Иринеју у своје време у Сабору патријаршко достојанство, јер сам замењивао патријарха Павла и Бог ми је сведок што сам срећан до дана данашњег, да ме мимиошла та чаша, да бих остао овде. И радујем се Богу што имам патријарха Иринеја, нашег Чачанина, то је мој патријарх једини кога ја признајем и до сада и док сам ја жив и док је он жив", навео је Амфилохије.

Сведочанства о Космету као подстрек за размишљање

Био је познат и по ставовима о Косову и Метхоји. Објавио је 2011. године "Поменик новог косовског стрдања", четворотомно дело. 

Тим поводом дао је интервју за РТС. На питање зашто је осетио потребу да своје доживљаје подели с људима, навео је да је лично везан за Косово и Метохију још од свог рођења.

Нагласио је да га отац васпитавао на Његошу и на Косову. Такође, као студент је сваке године ишао у манастир Дечани.

"Све је то оставило дубоког трага у мени, да би се то поново на неки начин оприсутнило од 1981. године", рекао је Амфилохије и прецизирао да је тада послато прво писмо 23 свештеника за заштиту Косова и Метохије.

На питање како Црква може да помогне опстанку српског народа на КиМ, поручио је да Црква има своје искуство. Како је рекао, после Косовске битке, а нарочито после пада Србије једина снага је била Црква.

"То је била Пећка патријаршија, то су биле те светиње, монаси свештеници. Многима су и главе скидане", рекао је Амфилохије.

Рекао је да су и онда рушене многе цркве и храмови, да су вршена отимања, силовања...

"А ово данас што се догађа је наставак тога. Нисмо очекивали да ће Европска заједница, Америка, да ће велике моћне државе овога света прихватити и озаконити историјски злочин над једним народом који траје већ 600 година. Али као што видите и то се догађа. Није то Америка, нису то европски народи, то је гарнитура људи који су у овом тренутку преузели власт у својим земљама", навео је митрополит.

Поручио је да жели да његова сведочанства подстакну домаћу и међународну заједницу на дубље размишљање о себи и свом понашању. 

"Све то радим и радимо, не ради пропаганде себе, него сведочења ради и пред народом српским и пред међународном заједницом, ако хоћете и пред браћом Албанцима, да буде јеванђељски – ко има уши да чује, нека чује", поручио је Амфилохије.  

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво