Несрећа на "Последњем спусту Савом "

Према последњим информацијама у теснацима хидроелектране Бланца на реци Сави код Севнице погинуло је седморо људи, једна особа је у критичном стању у болници у Брежицама, а још петоро је нестало и за њима се наставља акција трагања.

Несрећа се догодила јуче, када су у рекреативно спуштање низ реку Саву кренула четири чамца.

Први се, убрзо након поласка, преврнуо пошто је ударио у оближњи мост, а посада је допливала до обале.

Три преостала чамца су наставила пут и, према договору, требало је да се зауставе пре бране хидроцентрале у изградњи.

Један чамац је поштовао договор, док су друга два, у којима је било 14 људи, из необјашњених разлога наставила пут кроз брзак пун вирова између бетонских блокова.

Чамци су се преврнули пошто их је "усисао" сифон хидроелектране чија изградња је још у току.

Један од очевидаца испричао је да су се чамци преполовили на двоје када су ударили о ивицу бране.

Путници у кајацима нису имали сигурносне појасеве, а сведоци су испричали да је само једна жена успела да се спасе.

Само двадесетак минута након несреће је покренута обимна спасилачка акција у којој и од јутрос учествују полиција, хеликоптери и рониоци, а на место догадјаја је ноћас стигло и цело словеначко државно руководство на челу са председником државе Данилом Тирком и премијером Јанезом Јаншом.

Вођа спасилаца Антон Травнар је изјавио да је потрага за несталима отежана због мутне воде и дубине реке од шест до седам метара на подручју несреће, при чему не помажу ни подводне лампе.

Међу несатлима је и Кристијан Јанц, градоначелник Севнице, који је и посланик у парламенту Словеније , јавила је ТВ Словенија.

Организатор излета био је баш градоначелник Јанц, а  намера је била да последњи пут пређу део Саве који после завршетка хидроелектране више неће бити плован, због чега је догађај назван "Последњи спуст Савом".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара