Санадер избачен из ХДЗ-а

Јадранка Косор потврдила да је Иво Санадер избачен из ХДЗ-а. Челници ХДЗ-а састали су се у Загребу да би одлучили како да реагују на најаве бившег премијера Ива Санадера да ће се активније ангажовати у политици.

Председница Хрватске демократске заједнице Јадранка Косор потврдила је вечерас да је  почасни председник те странке Иво Санадер избрисан из чланства странке.

"Због непоправљиве штете и кршења Статута странке Санадер је избрисан из чланства ХДЗ-а", изјавила новинарима председница ХДЗ-а и хрватска премијерка Јадранка Косор након седнице Председништва странке.

Косор је рекла да је Председништво ХДЗ-а одлучило да избрише из чланства досадашњег почасног председника странке Ива Санадера након његова јучерашњег иступа и најаве о повратку у политику.

Косор је открила да је за одлуку гласало 16 чланова Председнишва, а против су били Лука Бебић, Маријо Зубовић и Дамир Поланчец, док су уздржани били Бианца Матковић и Петар Селем.

"Прихватам одлуку Председништва странке, уколико је то за добробит ХДЗ-а", изјавио је Санадер за Хину.

Коментаришући одлуку ХДЗ-а, Весна Пушић из Хрватске народне странке је рекла да је Санадер, најављујући активирање свог посланичког мандата, покушао да дестабилизује хрватску Владу. "То је понашање које штети Хрватској, штети хрватским интересима и треба га сасећи у корену", рекла је Весна Пушић.

Кандидат Социјалдемократске партије за председника Хрватске Иво Јосиповић у изјави истиче да је пре свега реч о унутарстраначком проблему ХДЗ-а. "Важно је не замо за ХДЗ, већ и за целу хрватску заједницу да ли ће се проблеми који се дешавају решавати демократским путем, транспарентно, онако како грађани то очекују", наглашава Јосиповић.

Независни кандидат за председника Хрватске Милан Бандић кратко је прокоментарисао догађања у ХДЗ-у: "Ја се прво не бих хтео мешати у унутрашње ствари неке странке. Не знам ко одлази и ко се враћа. Ја знам сигурно ко долази."

Новинар листа Национал из Загреба Берислав Јелинић у тонском извештају каже: "Коалициони партнери ХДЗ-а изјавили су да не би било добро да се Санадер врати у политику. Неки од њих су вероватно спремни да напусте власт ако ће се Санадер вратити, међутим, то сада више није реална опција. С друге стране, постоје назнаке да би се избори могли догодити, овако или онако. Премјерка Косор је из једне неугодне позиције ојачала своју снагу унутар странке, али и у хрватској јавности.

Пре пола године Санадер се повукао, пре неколико дана покушај повратка

Једнако драматично као што је без објашњења 1. јула објавио да одступа са чела владе и ХДЗ-а и да се повлачи из активне политике, тако је 3. јануара Иво Санадер објавио да је погрешио и да се враћа.

Непуна 24 часа након иступања бившег премијера, јутрос се у Загребу окупио врх ХДЗ-а. Према писању хрватских медија, у седиште странке дошли су готово сви челници: Јадранка Косор, Божидар Калмета, Гордан Јандроковић, Андрија Хебранг и други.

Седници председништва ХДЗ-а, осим Санадера, једино није присуствовао председник хрватског Сабора Лука Бебић.

Како наводе хрватски медији, једини проблем за искључење Санадера из странке била је чињеница да је он почасни председник ХДЗ-а, али је његов доскорашњи сарадник, Владимир Шекс, предложио решење које би задовољило и статут партије и жељу већине високих званичника да бивши премијер буде избрисан из чланства.

Кандидат ХДЗ-а за председника Хрватске Андрија Хебранг, који је неславно завршио трку у првом изборном кругу, кратко је прокоментарисао да је веома љут на бившег лидера странке.

"То о чему је Санадер јуче јавно говорио тема је за Председништво странке, а не за конференцију за новинаре", рекао је Хебранг.

Месић: брисање Санадера логичан потез, треба да оде и Бебић

Председник Хрватске Стјепан Месић оценио је вечерас да је брисање Иве Санадера из чланства ХДЗ логичан потез и затражио да се због учешћа у Санадеровом "пучу" оде и председник Сабора Лука Бебић.

Месић је у изјави за Хрватску телевизију нагласио да усред председничких избора и кључних реформи Хрватској нису потребни превремени парламентарни избори.

"Бебић је учествовао у пучу и мора одступити с дужности председника Сабора", нагласио је Месић.

Бебић је један од ретких чланова Председништва ХДЗ који је данас гласао против брисања Санадера из чланства, а био је једини високи званичник који је присуствовао јучерањем Санадеровом иступању и најави враћању у политику.

Деструкција из седишта ХДЗ-а

Коментатор Вечерњег листа Милан Ивкошић констатује да је "оно што вођство ХДЗ-а толерише Иви Санадеру незабележено у историји демократије - допушта му да у просторијама странке наставља њену деструкцију", мада су најмање два разлога да његово "свако реактивирање" доноси штету ХДЗ-у.

Први је тај што је као премијер напустио земљу у тешким невољама до којих ју је сам довео. Други, што га дотиче свака од бројних афера након његовог одласка, па би можда реактивирањем хтео да заштити властити интерес, а не ХДЗ.

Медији у Хрватској баве се и "говором тела" бившег премијера. Анализа фотографија показује да је Санадер узрујан, напет и забринут.

Из озбиљног и уморног лица са подочњацима видљиво је да га нешто мучи. Често дизање и спуштање обрва, те мрштење, показују Санадерово незадовољство и забринутост, пише Вечерњи лист.

Оштри покрети, агресиван, озбиљан и уморан израз лица упућују на то да Санадер води своје унутрашње битке. Показивање шаке у комуникацији знак је претње, агресије и моћи, закључује се у коментару тог хрватског листа.

Број коментара 21

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво