Нови пожари на грчком острву Лезбос у центру за мигранте

Нови пожар избио је данас у центру за пријем и идентификацију избеглица у месту Морија на грчком острву Лезбос. Други пожар потпуно уништио камп за мигранте на Лезбосу

Ватра је букнула истовремено на три различите локације које нису биле девастиране у јучерашњим и прекјучерашњим пожарима, пренела је грчка агенција АНА.

Ватрена стихија је изазвала панику међу избеглицама који су били смештени у прихватном центру у Морији, па су уплашени људи направили импоровизовани камп дугачак више километара дуж саобраћајнице која води ка граду Митилени.

Надлежне државне службе покушавају да угасе пожаре с копна и из ваздуха.

Други пожар у пренатрпаном избегличком кампу Морија, на грчком острву Лезбос, уништио је скоро све што је "поштедео" први пожар, саопштило је грчко Министарство за миграције, наводећи да је хитно потребно наћи смешстај за више хиљада људи.Некадашњи станари највећег кампа у земљи, који је био под карантином због коронавируса, вратили су се у ово подручје да покупе угљенисане остатке својих ствари и спасу шта могу.

Многи су ноћ провели спавајући напољу поред пута.

Нови, мали пожари избили, подстакнути снажним ветровима, избили су у остацима шатора, који су постављени испред кампа.

Власти наводе да су првобитни пожар у кампу на Лезбосу намерно подметнули у уторак увече особе које су смештене тамо, бесне због карантинских мера уведених како би се сузбила пандемија коронавируса, након што је 35 особа тестирано позитивно на вирус.

Због тог пожара без пребивалишта остало је око 3.500 од више од 12.500 људи који живе у и око Морије.

Више од 400 деце без старатеља и тинејџера пребачено је у среду увече на копно како би им се пронашао смештај у другим објектима.

Међутим, нови пожари избили су у деловима кампа у среду увече, оштетивши већи део онога што је остало од кампа, а више хиљада људи морало је да напусти објекат.

Агенције за помоћ дуго су упозоравале на лоше услове у Морији, објекту изграђеном за смештај око 2.750 људи.

четвртак, 02. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво