Србија предлаже нове преговоре о држављанству

Министар унутрашњих послова Ивица Дачић рекао да ће Србија поново предложити разговоре с Црном Гором, јер између две државе постоји огромна разлика у концепту двојног држављанства. Специјални статус, решење за двојно држављанство, сматра председник црногорске Народне странке Предраг Поповић.

Министар унутрашњих послова Ивица Дачић најавио је да ће Србија поново предложити разговоре с Црном Гором о споразуму о двојном држављанству, да би што пре био постигнут договор у интересу грађана две државе.

Дачић је рекао да је у овом тренутку са Црном Гором једино спорно то што та држава од Србије захтева да не даје држављанство држављанима Црне Горе без отпуста из црногорског држављанства.

"Србија то не може да прихвати зато што наш Закон о држављанству даје потпуно другачији приступ свему томе", рекао је он, додајући да наша земља не може споразумом о двојном држављанству између Србије и Црне Горе ускратити права која грађани имају на основу закона.

Дачић је указао да између две државе постоји огромна разлика у концепту двојног држављанства.

"Србија има слободан приступ, то значи да даје својим држављанима могућност двојног држављанства, без отписа из држављанства Србије. И, такође, држављанима других држава дозвољава упис у држављанство Србије без отпуста из држављанства њихових матичних држава", објаснио је министар.

Рестриктиван став Црне Горе

С друге стране, Црна Гора има рестриктивни став, рекао је Дачић, оценивши да очигледно то није само питање разговора између два министарства унутрашњих послова, већ пре свега, политичко питање.

"Сматрамо да је тај захтев Црне Горе непотребан и да у даљим преговорима треба доћи до компромисног решења", рекао је Дачић.

Колико тај захтев Црне Горе није добар, може се видети из држављанстава која су ових дана добили неки српски држављани, нагласио је министар српске полиције.

"Уколико бисмо применили црногорски концепт, ми бисмо морали да одузмемо држављанство и Милени Дравић, Драгану Николићу, Драгану Џајићу и другима који су добили црногорско држављанство", истакао је Дачић.

Изразивши наду да ће до договора ипак доћи, Дачић је подсетио да Србија са другим државама бивше Југославије има апсолутно слободан споразум, где грађани могу да добијају двојно држављанство, без отпуста из држављанства матичне државе.

"Желимо такав споразум и са Црном Гором", рекао је Дачић.

Очигледно је да код Црне Горе постоји одређена бојазан да то не утиче на политичку мапу те земље, што мислим да није циљ Србије, напоменуо је Дачић.

Помоћник министра полиције Црне Горе Светозар Ђуровић најавио је да ће Црна Гора сутра, или у уторак, поручити Србији да је 31. јануар последњи дан до када су спремни да чекају одговор.  

Председник црногорске Народне странке Предраг Поповић сматра да Црна Гора и Србија треба да реше питање двојног држављанства тако што ће држављани обе земље имати специјални статус.

Главни проблем, када је у питању Црна Гора, јесте да се питање бирачког права везује за питање држављанства.

Поповић је оценио да треба бити ригорозан када је у питању бирачко право и стицање тог права, дакле резиденцијални услов, јер се тиме отклања главна сметња због које се власт у Црној Гори у односу на то питање понаша тако рестриктивно.

Поповић сматра да питање држављанства између Србије и Црне Горе треба третирати другачије него са осталим државама бивше Југославије.

Преговори о двојном држављанству између Црне Горе и Србије су у ћорсокаку, ставови обе стране су промењени и неизвесно је да ли ће две државе потписати споразум, пишу подгорички медији.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи