Преговори о двојном држављанству у ћорсококаку

Неизвесно потписивање споразума о двојном држављанству, пишу подгорички медији. Србија треба да направи уступак, наводи помоћник министра унутрашњих послова Црне Горе Светозар Ђуровић. Србија не може због споразума да мења свој закон, поручују из српског МУП-а.

Преговори о двојном држављанству између Црне Горе и Србије су у ћорсокаку, ставови обе стране су промењени и неизвесно је да ли ће две државе потписати споразум, пишу подгорички медији.

Рок за одговор Србије на најновији предлог Црне Горе је последњи дан јануара, а од последњег састанка две делегације у новембру прошле године, Министраство унутрашњих послова (МУП) Србије није се званично обраћало црногорским колегама.

Помоћник министра унутрашњих послова Црне Горе Светозар Ђуровић рекао је подгоричким "Вијестима" да је Влада, на крају прошле године, доставила нови предлог Србији у коме није одустала од захтева да Србија, након потписивања Уговора о двојном држављанству, не прима у своје држављанство грађане Црне Горе који немају отпуст из црногорског држављанства.

Из Бироа за односе са медијима српског МУП-а саопштено је да је то за Србију неприхватљиво.

"Србија не може због споразума са Црном Гором да мења свој Закон о држављанству који даје право свим припадницима српског народа, као и припадницима других народа или етничких заједница на територији Србије, да добију држављанство те земље, а да при том не морају да
се одрекну свог држављанства, рецимо америчког, француског", саопштено је листу "Вијести" из Бироа српског МУП-а.

У Бироу тврде да се новим предлогом црногорске владе двојно држављанство признаје свим грађанима који су га стекли до 22. октобра 2008. године, а не до дана потписивања Уговора, како је то у новембру било договорено.

Ђуровић, међутим, тврди да је то уступак који је Црна Гора направила јер је уместо првог захтева који је био да се двојно држављанство призна лицима која су имала двојно држављанство 3. јуна 2006. године, прихватили предлог да то буде до 22. октобра 2008. године.

Црна Гора, како је додао, попустила је и у делу који се односи на број лица која могу добити двојно држављанство и сад их је више.

"Сад је на Србији да направи уступак", рекао је Ђуровић.

Помоћник министра је навео да од српске делегације очекује макар два уступка - да се размене подаци о особама која ће стећи двојно држављанство и да Србија прихвати да у уговор уђе да убудуће неће примати у српско држављанство држављане Црне Горе који живе у Црној Гори
без потврде да су се одрекли црногорског држављанства.

"Ми ћемо их чекати до 31. јануара и, ако је то за њих неприхватљиво, тада ћемо констатовати има ли договора или нема", рекао је Ђуровић и додао да не могу чекати у недоглед.

Црногорски министар унутрашњих послова Јусуф Каламперовић рекао је синоћ да Србија из неког разлога пролонгира потписивање уговора.

Каламперовић је рекао да контроверзни српски бизнисмен Станко Суботић Цане неће добити црногорско држављанство.

Министар унутрашњих послова је рекао да су осим Драгана Џајића црногорско држављанство добили српски глумачки пар Драган Николић и Милена Дравић, певачица Мерима Његомир и фудбалер Данило Попивода.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи